Звезда от "Под прикритие" към ученици: Дрогата е грешна посока

Ивайло Захариев убеждава чрез личната си история и спектакъла "Спасителят"

„Мечтата вади човек от калта. Тя е идеал. Ако сравните себе си с него, лесно ще разберете дали сте на верния път. Дрогата не води в правилна посока”, обърна се вчера към ученици актьорът  Ивайло Захариев. И им разказа как той самият се е спасил от наркотиците, следвайки амбицията да стане артист. Мъжът, когото тийнейджърите познават като Марин от сериала „Под прикритие”, сподели пред пълна зала с повече от 300 гимназисти как преди години бил изкушен от марихуаната, но успял да се измъкне навреме. Негов приятел обаче продължил, по-късно отключил шизофрения и съсипал живота си. Неговата съдба е една от причините актьорът да превърне борбата срещу дрогата в своя кауза.

Той обикаля с представлението „Спасителят” селища из цялата страна - стига там да има община и училище, за да могат да се организира гостуването. Постановката разказва за 18-годишно момиче, посегнало към дрогата по баналния начин - да опита как е и да не е по-различно от другите. Следва спиралата дрога -проституция - дрога и постепенно се затяга примката на пласьорите, за които Нели е само източник на доходи. След като младежите видят сцените на пропадането <210> и спринцовките в ръцете на актьорите, следва разговор с екипа.

В Пловдив спектакълът гостува по инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни, след като вече е обиколил 70 града и са изнесени над 100 представления. Много повече ще постигнем, ако на учениците говори човек, който е авторитет за тях, отколкото със скучни лекции, категоричен е зам.-председателят Илиян Иванов.

Не се стреснах, защото и друг път съм чувала какво се случва с наркоманите, но беше впечатляващо, сподели на излизане от залата Анелия. Осмокласничката от СУ „Черноризец Храбър” не познава хора, които се дрогират. Ако се случи неин познат да бъде впримчен, би потърсила в интернет контакти на центрове и хора, които могат да му помогнат.

„Приятелството най-вече помага, хора!”, каза на връстниците <210> Ивайло Захариев. И поощри тийнейджърите да търсят помощ и да не оставят без подкрепа изкушен от дрогата.

Самият актьор завел няколко приятели в групи за самопомощ. Освен седмичните сбирки в останалите дни се вижда и отделно с тях.

„За мен тази битка е кауза, свързана с отношението ми към живота и вярата ми, резултат от моя личен опит, защото вече съм загубил приятели, сподели актьорът. Ако имам някакъв опит, не искам да го държа за себе си. Искам да помогна и на други да не изгубят пътя”.

Най-често учениците го питат какво мисли за марихуаната и дали би одобрил употребата <210> да се легализира, как могат да помогнат на приятел. Досега не се е случвало тийнейджър да му признае след срещите, че взима наркотици. Те се организират от училищата - в този формат трудно някой би се престрашил, отчита Захариев. Но пък са му писали в социалните мрежи:

След това представление реших да скъсам приятелства, които могат да ме тласнат по лошия път.

Текстът на „Спасителят” е написан преди 10 г. по поръчка на Центъра за наркомании от актьора от Народния театър Валентин Балабанов, който е режисьор на постановката. Трудно е човек да си купи билет за такова представление и да отиде да го поучават, затова местните власти трябва да осъзнаят, че 1000 лв. не са толкова много пари, ако някой в залата е спасен, каза мениджърът Катя Лазарова.

Учениците пожелаха на актьора да му се сбъдне една красива мечта, вързаха му мартеница и се редиха на опашка за селфи с телевизионната звезда. Ивайло Захариев устоя на въпросите им и не разкри какво има да се случва занапред в „Под прикритие”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?