Зоопаркът падна в капана на Темида

Делото за длъжностни престъпления срещу Тотев, Кацарски и Колев не е прекратено, а върнато за доразследване, твърди Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор

Строежът на зоологическата градина край Гребния канал отново е отложен въпреки многократните уверения от Община Пловдив, че всеки момент ще бъде възобновен. Изграждането на зоопарка е спряно от есента на 2016 г. Последният срок, в който от Община Пловдив обещаха да възобновят строителството, изтече в средата на септември 2018 г. И днес обаче портата е под ключ. Зад оградата е мъртвило, а във фирма "Запрянови - 03" нямат информация кога ще бъдат повикани, за да довършат започнатото. Първата копка бе направена през есента на 2014 г. Зоопаркът с 22 хабитита на площ 40 дка до момента струва 4,6 млн. лв. Във времето стана ясно, че парите всъщност са част от целевата държавна субсидия, която правителството отпусна на Пловдив за инициативата Европейска столица на културата. Този факт дълго време убягваше от вниманието на обществеността, преди министърът на финансите Владислав Горанов да го спомене между другото. Това стана, когато местни депутати го попитаха, защо се бави държавната помощ за Пловдив 2019.   

След като финансирането бе осигурено, а строителите стигнаха финалната права, обаче за зоопарка щракна капанът на Темида. Оправданието на администрацията за забавата е очакваното решение на Върховния административен съд по спора с природозащитниците. Заседанието на ВАС е насрочено за 28 януари. Вече няколко години сдружение „Граждански контрол - защита на животните“ се опитва да докаже, че строителството е незаконно, защото преди да издаде разрешение, Община Пловдив била длъжна да поиска оценка за въздействие върху околната среда. Според становището на РИОСВ обаче тази процедура не е задължителна. Спорът между сдружението и Инспекцията продължава вече няколко години. На този етап РИОСВ и Общината го печелят, но природозащитниците не отстъпват и обжалват.

Още едно дело забави строителството на зоопарка, чийто пуск беше обещан на пловдивчани за лятото на 2016 г. Срещу кмета на община Пловдив Иван Тотев, неговия заместник инж. Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ Димитър Колев беше повдигнато обвинение за престъпление по служба и неправомерно разходване на публични средства. Според специализираното звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура тримата са нарушили закона при възлагане на обществената поръчка за реконструкцията на стария зоокът, завишена от 4 на 4,6 млн. лева. Според държавното обвинение по този начин те са нанесли вреди на бюджета в размер на 689 869 лева. Лично главният прокурор Сотир Цацаров беше разпоредил проверката. 

Поръчката за зоопарка беше обявена през 2014 г. при максимална цена от 3 258 333 лв. без ДДС. Това прави близо 3,9 млн. лв. с включен данък. Оферти бяха подадени от трима участници - „Интегрирани пътни системи“ АД, „Протектор БГ“ ЕООД и „Запрянови - 03“ ЕООД. Първите две фирми отпаднаха, след като комисията прецени, че имат пропуски в документацията. На финалната права остана фирма „Запрянови – 03“, но с условие, че ще подпише договор на по-висока цена. 

По предложение на администрацията и с решение на мнозинството на ГЕРБ и коалицията в Общинския съвет парите за зоопарка бяха завишени на 4,6 млн. лева. Като мотив от Община Пловдив посочиха, че в тръжните условия са изпуснати външните подземни връзки към обекта. Договорът с фирма „Запрянови - 03“ беше сключен през ноември 2014 г. с цена 4 599 868 лв. с ДДС.  

Последвалото обвинение от прокуратурата костваше доста нерви на тримата топ общинари, а кметът Иван Тотев дори бе отстранен от длъжността за няколко дни. Миналата година Окръжният съд - Пловдив върна делото на Софийската прокуратура за изясняване на фактите. По-късно то бе преместено в Специализирания съд, защото обвиняемите са длъжностни лица. През юли тази година Апелативният специализиран съд се произнесе, че при възлагане на обществената поръчка няма пострадало лице и нареди на прокурорите да търсят  допълнителни факти. 

Делото за зоопарка обаче не е прекратено окончателно, заяви за "Марица" вчера Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?