Зоопаркът до магазин "Рила" - като Ноев ковчег

Животните се прескачат едни други в тесните си домове

Десетки животни оцеляват в мизерни условия в тясното пространство на частния зоокът, разположен в двора на строителен хипермаркет „Рила", сигнализираха читатели на "Марица". Магазинът отдавна е известен на пловдивчани с различните четирикраки и пернати, които се отглеждат зад телени мрежи за атракция на клиентите. Клетките са като Ноев ковчег. В тях съжителстват животни от различни видове, които се прескачат едни други в тесните пространства.

Репортерската проверка на "Марица" установи, че в клетка, по-тясна от 4 метра, живеят три измъчени лисици. Те обитават малкото помещение вече 2 години. А миризмата, която се носи край тях, е ужасна. Клетката на лисичетата се е превърнала и в тяхна тоалетна с купчини изпражнения. Животинките тичат тревожно от единия край на „дома" си до другия, изнурени от  жегата.

„Много пъти сме пускали сигнали за тези лисици до Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив, но никой не обръща внимание", коментираха експерти от Фондация „Дивите животни" пред „Марица". И обясниха, че според Наредба №6 за изискванията и условията за отглеждане на животни в зоопаркове всяка лисица трябва да живее на 16 кв. м за външно помещение и още 4 кв. м за вътрешно. В същото време трите лисици в двора на магазина делят не повече от 5 квадрата. 

Репортер на "Марица" под прикритие потърси собственика на магазина Иван Вичков, като се представи за жена, която иска да си купи лисица.

„Продавам само гълъбите, защото се развъждат много бързо. Лисиците не ги продавам, а едната от тях е доста стара, вече й побеляха очите и не знам колко ще издържи", каза собственикът на зоопарка.

„Най-добре е лисиче да се изкара пролетта от дупката. Трябва да се отгледа, докато е малко, за да свикне да е домашен любимец", продължи Вичков. Той обясни още, че хайванчето трябва да се гледа или заключено, или вързано като куче, за да не избяга. Освен това разказа как преди време гледал в офиса си лисунгер на синджир в продължение на 5 години. Накрая животинчето се разболяло и той не успял да го спаси.

Наскоро Вичков направил детска площадка на мястото, на което живееха сърните от зоопарка. Затова се наложило всички животни да бъдат събрани на по-малка площ. На едно място сега са сърни, кокошки, зайци, патици, гъски, пауни, гълъби и малко куче. Компания им прави и прасе. Според клиенти на магазина то се появило в парка съвсем наскоро. 

От Фондация „Дивите животни" обещаха, че ще се погрижат за лисиците на г-н Вичков, ако собственикът на строителен хипермаркет „Рила" се съгласи да ги освободи.

Интервюто с г-н Вичков по темата, четете тук

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
работник животно

работник животно

12.08.2019 | 15:02

Като видиш тоя, как се отнася към животните, а какво ли е към работниците? Пратете му проверка на заплати, осигуровки и условия на труд!

Отговори
1 1
toyko

toyko

10.08.2019 | 16:56

Този Вичков е на ГЕРБ спонсорче и никой не го закача

Отговори
6 4
диба

диба

10.08.2019 | 16:30

Тоя е пълен нещастник от "Рила". Абсолютен кретен. Да го праскат анадолци, дето мъчи животинките.

Отговори
4 3
париж

париж

10.08.2019 | 15:00

миризмата е непоносима и тормози опечалените от гробищния парк! Още едно парвеню !

Отговори
5 5
Банкет Моабетчиев

Банкет Моабетчиев

10.08.2019 | 12:08

А прасенцето гледа тъжно защото свинското поскъпна и персонала на магазина скоро ще си направи банкет с него

Отговори
6 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?