Знакови сгради оживяват във "Фестивал на светлините"

Артинсталациите „Фестивал на светлините” ще преобразят откритите пространства на различни места в Пловдив за Деня на Европа на 9 и 10 май от 21.30 часа. Някои от най-красивите сгради в града оживяват с 3D мапинг спектакли. Това са сградата на Общината на площад „Стефан Стамболов”, различни места в Цар-Симеоновата градина, водната каскада на стълбите на „Каменица” и Римския стадион.

Шестте арт проекции ще пречупят вечно актуалната тема за мира през античната история на „Града на седемте тепета“ и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще. През 2017 и 2018 г. Денят на Европа бе отбелязан в София с мащабни 3D мапинг спектакли на фасадите на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) и на Министерския съвет в София.

„Фестивал на светлините“ гостува за първи път в България по покана на Европейския парламент, Европейската комисия в България и Фондация „Пловдив 2019“ като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата. За 15-годишната си история той превръща едни от най-популярните исторически забележителности, паметници, улици и площади в някои от най-големите световни столици, в огромни светлинни инсталации.

Как се роди Денят на Европа

Това е празник на Европейския съюз и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?