Подай сигнал

Знакови обекти под ключ за Пловдив 2019

Подведохме международното жури с кандидатурата за ЕСК, но няма страшно. И в Брюксел контролът е като у нас - виновни никога не се намират

Пловдив

от Екип на "Марица" 1865 прегледа 0

Знакови обекти под ключ за Пловдив 2019

На 12 януари в Пловдив ще бъде открита тържествено Европейската столица на културата. Над 40 000 души се очаква да присъстват на големия концерт пред 30-метровата кула на бул. „Цар Борис Обединител„. Целият уикенд ще изобилства с атрактивни концерти, изложби, ревюта и спектакли. За цялата година общината е подготвила общо над 500 събития.
Оптимистичните прогнози на местната власт са през 2019 г. над 2 млн. гости да посетят Пловдив и той да се утвърди на световната карта на местата за културен туризъм. Макар инфраструктурните проекти да не вървят добре, надеждите са богатата културна програма на пловдивските творци да компенсира строителните неудачи.

В най-стария жив град на Европа, който след седмица официално ще е континентална столица на културата, повечето от обещаните за 2019 г. инфраструктурни обекти останаха само на хартия. Така, вместо да попиват от традициите, безспорния интелектуален заряд, неповторимата атмосфера на Пловдив, носеща в себе си посланията на различни епохи, туристите ще се чувстват по-скоро като врагове пред затворените порти на много от знаковите културни и археологически обекти, вместо като дълго очаквани гости за ЕСК. От местната власт продължават да настояват, че Пловдив ще е успешна столица на културата, и призовават критично настроените да имат търпение и да дадат шанс на инициативата да се развие. Ще дадем, разбира се, и ще се радваме да е успешна. Когато обикаляме знаковите места в Пловдив обаче, живеем с все по-натрапчивото усещане, че философията: „Хубаво ще е, но не е готово“, с която София самоиронично обясняваше строителните си неудачи през своята европейска 2018 г., е намерила отлична почва за развитие под тепетата.

Далеч от най-добрия си вид са редица от ключовите забележителности, градски места и културни институции - площад "Централен", Бунарджика, Градската художествена галерия, Одеона, Дондуковата градина, галерията на бившия Детмаг, кино „Космос“, галерията на „Гладстон“, Източната порта, Небет тепе, Зоопаркът, остров Адата, Тютюневият град... С този дълъг списък, заложен в Апликационната книга преди петилетка, Пловдив спечели доверието на Еврокомисията и изпревари София, Велико Търново и Варна в спора за домакинството. Добре че конкурсът е свободен откъм рестрикции и в него няма предвидени наказателни процедури за неизпълнение на поетите ангажименти, както е при други европейски политики. Ако беше обратното, с подвеждащите и в голяма си част измамни обещания в кандидатурата местната управа щеше да нанесе тежки финансови и имиджови беди на града за години напред. Друг е въпросът интересува ли се някой в Брюксел защо заложеното в Апликационната книга (която има статут на конкурсна оферта) не е изпълнено седмица преди старта на ЕСК, кой носи отговорност за това и не се ли чувстват прецакани конкурентите София, Варна и Велико Търново.

Причините за неизпълнените обещания са различни - спорове за проектите, обжалвани процедури по избор на изпълнители, трудна комуникация със собствениците на имотите и НИНКН, в чието полезрение са много от обектите. Над всички тях обаче е айляк настроението на местната власт, която действа бавно, но за сметка на това лежерно и с чувство за черен хумор.

В крайна сметка десетки обекти остават затворени за началото на ЕСК. Обиколихме ги с репортерски интерес и докато оглеждахме тъжната картина, се питахме - ще отворят ли все пак някои от тях до края на европейската година на Пловдив? И си спомняме натрапчиво баналния рефрен на Графа: А дано, ама надали...

Коментари