Знаков проект за Марково тепе остана на хартия

В началото на новия 21-и век строителният предприемач Стоян Сариев беше намерил инвеститор в лицето на израелската Юнион Банк, която бе готова да инвестира 15 млн. евро в проекта за най-модерната бизнес сграда у нас. По това време Сариев е стопроцентов собственик на унищоженото през 30-те години на ХХ в. Марково тепе. Той купи атрактивните 8135 кв. м на бул. "Руски" без търг и конкурс като правоимащ съсобственик.

За мястото се спряга идеята за многофункционална сграда. Тя е по проект на арх. Стилиян Христов и представлява 9-етажна П-образна сграда на няколко нива, изградена от стъкло, метал и камък. В нея трябваше да има офиси, търговски площи, заведения, галерия, концертна и конферентна зала.

През 2004 г. предприемачът инж. Стоян Сариев обаче рязко смени плановете си. И замени мултифункционалния комплекс с копие на прочутите кули-близнаци, разрушени от терористите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Небостъргачите трябваше да са по 60 етажа и да се извисяват на 180 метра между хотел "Лайпциг" и Бунарджика. Идеята обаче предизвика бурна дискусия, в която цялата архитектурна гилдия се надигна срещу проекта.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?