Зловещи подробности за атентатора от Нова Зеландия

Полицията в Нова Зеландия смята, че 28-годишният австралиец, заподозрян за двете атаки срещу джамии в Крайстчърч, е действал сам, предаде Би Би Си. Засега се смята, че другите три лица, арестувани след стрелбата не са замесени, добави шефът на полицията Майк Буш.

Междувременно стана ясно, че броят на жертвите на нападението срещу двете джамии в Крайстчърч е достигнал 50, след като полицията откри тяло в една от джамиите - обект на атаката.

Заподозреният извършител Брентън Тарант бе изправен вчера пред съд по обвинение в убийства и остава в ареста до следващото изслушване на 5 април.

Жертвите на нападението срещу джамии в Крайстчърч са на възраст от 3 до 77 години.   В болница са 34 от общо 50-те ранени при атаките.  

Мерките за сигурност около джамиите в Нова Зеландия след атаките от петък остават засилени.   Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн е получила на електронната си поща „манифеста“ на терориста Брентън Тарант 9 минути преди атаката му в Крайстчърч.   Пред журналисти Ардърн уточни, че е била сред близо 30-те получатели на имейла на 28-годишния австралиец, в който обаче „не е имало включена локация, нито специфични подробности“.

По думите ѝ, документът е бил препратен на разузнавателните служби 2 минути след като е бил получен.  

Ардърн повтори обещанието си, че законите за притежание на оръжие ще бъдат променени. Правителството ще обсъди новата политика утре, добави тя.   Нова Зеландия налага по-малко ограничения над притежанието на пушки от други страни. По-строг контрол се осъществява над притежанието на пистолети.

Терористът Тарант е имал лиценз за огнестрелно оръжие и е притежавал пет оръжия. Той не е имал криминално досие и не е бил наблюдаван от службите за сигурност в Нова Зеландия или Австралия.

Премиерът Ардърн обяви още, че ще потърси отговорност от социалните мрежи за излъчването на въпросните атаки на живо в платформите им, както и за последвалото му разпространение. Видеото, в което се вижда как нападателят стреля по жертвите си, беше пуснато в интернет от самия него.   Служителите на Фейсбук са премахнали за едно денонощие над 1,5 милиона записи на атентата в Крайстчърч. Акаунтите на извършителя на нападението във Фейсбук и Инстаграм са блокирани, а служителите на компанията премахват и съобщенията на лицата, които изразяват подкрепа за действията му, подчерта говорителката.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?