Златин Златев: Преустройвам бусове във втори дом

 

От колко време преустройваш кемпери?

 


През септември ще станат 7 години.

 


Какъв беше първият ти проект, когато започна?

 


Спомням си, че електрониката, колкото и проста да беше, ми отне близо 2 седмици. 

 


Колко буса преустройваш годишно?

 


Тази година реших да почивам повече и до момента съм завършил изцяло три проекта и имам планирани още два за есента. През миналата година преустроих седем буса, като два от тях заминаха за Гърция. 

 


Какво е усещането, когато видиш кемпер, който си правил?

 


Страхотно е! Знаеш, че някой ти се е доверил да направиш буквално "втория му дом". Миналото лято на къмпинг "Корал" дори видях един от първите бусове, които преустроих - един форд. Човекът, за когото го направих, си беше купил нов, заводски кемпер, а този беше продал на едни младежи от София. Показах на новите собственици няколко дребни детайла.

 


Какво е най-важното, когато преустройваш бус в кемпер?

 


Пространството. При подобни проекти се работи с изключително ограничено пространство, което трябва да оползотвориш максимално. Това си е истинско предизвикателство и се налага да заложиш на мултифукционалността и възможностите за сгъваеми или прибиращи се компоненти.

 

 

 

Инвестицията в кемпер бързо се изплаща

 

Къмпингуването  не само не е по-скъпо от традиционните почивки в хотелските комплекси, но в дългосрочен план със сигурност е инвестиция, която ще се изплати. В това е убеден Златин Лалев, който от шест години преустройва бусове в кемпери. Той е страстен къмпингар и любител на почивката сред природата вече 18 лета. Твърди, че все по-голям интерес има към този вид туризъм заради истинското спокойствие и почивка. "Не мога да си представя, че някой ще успее да отдъхне в хотел, ​където също като в блока му в града  ще дели бетонена кутийка с още 1000 човека", казва той. 

 

На фона на постоянно растящите цени в нашите курорти инвестицията в кемпер или каравана става все по-достъпна. ​В момента на пазара за около 7000 лева може да се купи запазена триместна каравана на 11-12 години с дължина малко над шест метра, с напълно оборудвана кухня, баня, всекидневна и пълна климатизация. Подобен дом на колела предлага всичко нужно за пълноценна почивка, а предложения има за всеки джоб и вкус, уверява ни Златин.

 

Не са малко обаче хората, които предпочитат да направят сами своя кемпер или да потърсят услугите на професионалист като Златин. По думите му, подобен проект, в който лекотоварен автомобил се превръща в подвижен дом, може да струва 10-12 хиляди за бюджетно изпълнение с по-стар бус за основа. Или над 30 хиляди лева за пълна трансформация на по-нов модел. В зависимост от сложността подобен проект може да отнеме до 2 месеца всекидневен труд. Според Златин на подобна крачка се решават основно по-опитните къмпингари.

 

"Представете си, че всяка година имате възможността да прекарате ​месец-два или дори повече на къмпинг. Много бързо ще започнете да намирате дребни недостатъци на фабричните модели или ще откриете, че пространството вътре не е оползотворено максимално или лиспва определено удобство, на което държите", казва майсторът.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 2 оценки
4/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Сергей

Сергей

28.10.2022 | 18:00

Мне нужен этот мастер. +359898881067 Сергей Обадете ми се, моля

Отговори
1 0
Владо

Владо

09.07.2020 | 02:57

е хубаво де.... ка да го открием Златин Златев

Отговори
5 0
сърсето е самотен мангал

сърсето е самотен мангал

06.07.2019 | 20:43

Това с кемперите - кеф. Кеф ти на Охрид, кеф ти на Халкидики, кеф ти в Пакистан, кеф ти в Калифорния.

Отговори
0 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?