Зико и Тотев на предизборно кафе

Имената на основните кандидати за кмет на Пловдив вече са ясни. Партиите релаксират преди решаващата битка наесен

С раздумки на кафе тръгва политическият сезон под тепетата. Под привидно лежерните разговори и приятелски потупвания обаче се таят горещи страсти. Завчера от Изпълнителната комисия на ГЕРБ дойде ключовата новина на летния политически сезон - Здравко Димитров е кандидатът на партията за кмет на Пловдив. Иван Тотев пък остава градски лидер на ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов отдавна настоява двамата "дълги" да седна на една маса и да работят заедно за Пловдив. Зико и Тотев, изглежда, го послушаха и вчера обективите ги заловиха да пият работно кафе на пъпа на Пловдив пред очите на стотици свои съграждани. Двамата поприказваха половин час по обяд на откритото заведение до шадравана пред Общината. Разговорът видимо беше приятелски, противно на твърденията, че между двамата тлее стар конфликт. Минувачите и посетителите на заведението с интерес оглеждаха седналите на раздумка местни управници.  

"Обсъждахме с г-н Тотев,  макар и накратко, предстоящите местни избори. От понеделник започваме реална работа. Темите са много -  за предизборната програма на ГЕРБ,  за проектите, които в следващия мандат трябва да се изпълняват, както и за наболелите проблеми на града", каза за "Марица" Здравко Димитров. Вчера падна и последната интрига около имената на основните му опоненти в битката за кметския стол. Пред репортер на вестника Пламен Узунов отрече, че ще участва в надпреварата (виж стр. 3).

Това означава, че срещу Зико ще се изправят Славчо Атанасов (кандидат на НФСБ, подкрепен от ВМРО), Николай Радев (БСП) и Дани Каназирева (Съюз за Пловдив). Прогнозите сочат, че и този път кметът на Пловдив няма да бъде избран на първи тур. Преди старта на кампанията социолозите дават известни предимства на Славчо Атанасов, но проучванията са правени преди от ГЕРБ да имат официален кандидат. Партията на премиера Бойко Борисов остава първа политическа сила под тепетата, с голям аванс пред опонентите си. Това означава, че Здравко Димитров е сигурен участник в балотажа, а за останалите участници предстои сериозна битка още на първи тур. Тя е изключително важна и за начина, по който ще се разпределят местата в бъдещия Общински съвет. Според прогнозите там най-много места ще има ГЕРБ, следвани от патриотичното обединение и БСП, "Съюз за Пловдив", "Демократична България" и ЗС "Александър Стамболийски". "Кауза Пловдив" този път започва кампанията от по-лоша стартова позиция. Все още обаче не е ясно кои ще са кандидатите за кметове на малките политически проекти и доколко те ще успеят да изтеглят листите. Сигурен участник в надпреварата е Георги Титюков ("Кауза Пловдив"). През последната седмица се заговори, че "земеделците" също ще имат кандидат в лицето на адвокат Георги Колев. Такъв ще бъде излъчен и от обединението между "Да, България" и ДСБ. Още в началото на годината местният лидер на ДСБ Йордан Иванов обяви, че ще участва в битката за кметския пост, но до момента кандидатурата му не е официално оповестена от лидерите на двете партии в коалицията.  

За момента прогнозите сочат Общински съвет с 4 сигурни партии и 2 коалиции и балотаж в битката за кмет със сигурното участие в него на Здравко Димитров, като срещу него най-вероятно е да се изправи Славчо Атанасов.   

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?