Жорж Трак: Българите познават "Галатасарай" като отбор

Вълната за национално освобождение идва точно от хората, завършили френския лицей

Разговаряме с Жорж Трак за американския и френския колеж “Робърт колеж” и “Галатасарай”, в които са учили много видни българи, а днес почти нищо не се знае за тези елитни училища.


-В последните 15 години активно помагате да се възстановят някои от българските паметници в Истанбул. Защо обаче се зачетохте в архивите на лицея „Галатасарай”?

-Истанбул е известен с два свои колежа - “Робърт колеж” и “Галатасарай”. Първият е американски, а вторият френски. Ние обръщаме внимание на френския колеж, понеже тази година той празнува своята 150 годишнина. Самото учебно заведение е далеч по-старо, ала от това време (около 1868) започва една нова вълна на обучение. Преподавателите са идвали изключително от европейските страни. И те са привнесли в Истанбул много от модерните за времето си ценности. Критерии, които постепенно преминават в пределите на цялата Османска империя.

Свидетели сме на нещо интересно. Това е, че вълната за национално обединение и свобода, която в средата и края на XIX век  е много силно изразена, идва точно от хората, които са завършили престижния колеж “Галатасарай” край Босфора.

-Как стана така, че Тракарт Изследователски център-музей се включи в проекта?

- Идеята дойде от г-н Изедин Чалишлар. Той е преподавател в университета „Галатасарай”. Докато изследва документите около 150-годишния юбилей, се натъква на факта, че много българи са били ученици в този елитен за времето си колеж. Имената им се разпознават трудно в архивите, ала вижда, че към тях са отправени доста добри анотации.  

Тогава се срещнахме и решихме, че това е добър повод да разкажем за тези интелигентни българи. Освен това в тези архиви присъстват много българи от Пловдив и региона, от цяла Южна България. По-късно всички те играят изключително важна роля в новата българска история като политици, писатели, историци, военни. Въобще, оставят сериозна следа в историята ни. Но това не е случайно, а се базира на добрата им подготовка в учебното учебно заведение - по законодателство, култура, ако щете и спорт.

-Изглежда нелогично - българи да учат в сърцето на империята?

- Свидетели сме как цели периоди от нашата история са зачеркнати и заменяни с други. Или в тях прозират откровени неистини. Затова нашият център „Тракарт” си постави цел да изведе на преден план факти, които имат значение за българската история. И се основават на обективната истина. Това е приносът ни към този проект.

Всяка нация, всеки  народ преживява сътресения в развитието си, нещо, което не може да бъде избегнато. В случая наблюдаваме интересен факт, как в пределите на Османската империя - една мащабна за времето си структура обръща внимание именно на образованието, културата, спорта и физическата подготовка на способното си население. И едни от най-надарените са българи.

А днес ние разпознаваме „Галатасарай” предимно като футболен отбор.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?