Женски носии от Баня грабнаха златен медал

Костюмите са на близо век и са предавани от поколение на поколение

Стогодишните женски носии от Баня спечелиха златен медал на фолклорен фестивал. Костюмите са притежание на жените от групата за изворен фолклор към читалище „Св. св. Кирил и Методий”. Всяка от певиците е наследила дрехите от своите предшественици в рода. Костюмите са от преди 1878 година и техните собственички са ги пазили грижливо и са ги предавали от поколение на поколение, разказа Мария Генчева, секретар на читалището в Баня. С тези костюми жените представят автентичните песни и танци от Баня.

Преди броени дни те излязоха с тях на сцената на фестивала „Атлиманска огърлица” в Китен, а Иванка Близнакова, ръководител на групата за изворен фолклор, представи женските премени от Баня. Като на истинско ревю тя посочи отделните части на празничния костюм, а журито оцени естетическите им качества и изработката.

Групата за изворен фолклор представи и трите характерни за Баня народни хора, които се играят само на песен, за което получи грамота. Иванка Близнакова бе отличена с  медал за високи художествени постижения.

Близнакова и нейната група получиха още едно признание. По случай 10 години от въвеждането на националната система „Живи човешки съкровища - България” удостои с грамоти 30-те формации и личности, включени в представителната листа. Церемонията бе в Министерството на културата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?