Подай сигнал

Женим се късно, но пищно: Как си казват "да" пловдивчани

Сватбите се пренесоха от Античния на Римския стадион

Пловдив

от Хенриета Георгиева 7135 прегледа 0

Минаването под венчило бавно, но сигурно си връща позагубената масовост, показва статистиката. Напук на трайната европейска тенденция на съжителство на семейни начала в последно време, повече българи избират брачния съюз. Така че ни чака активно сватбарско лято. Който се ожени през 2019-а, Година на Свинята, ще бъде щастлив, според китайския хороскоп.

28 593 брака за 2017 г., значителен скок за петилетка, сочат данните на НСИ.

Расте обаче и броят на разводите - браковете у нас издържат средно 15 години. Българките се женят средно на 28, а раждат на 27 години първото си дете. Средната възраст на младоженците е 31 години.

Оказва се, че половината от сключилите брак за 2018 г. пловдивчани са на възраст между 40 и 49 години. За последните 8 години броят на нашенците, които се женят след 40 години, е скочил двойно.

Очертава се тенденция раждането на първо дете да предхожда сключването на брак. Всяко второ новородено в Пловдив през 2018 г. е било в дома на двойки, които живеят на семейни начала, без да са подписали в Гражданското.

За едно от най-значимите събития в живота си пловдивчани са склонни да платят доста висока цена за заветното "Да" за изнесена церемония на нетрадиционни локации. Пищните и разточителни сватби стават все повече.

Античният театър, Римският стадион, Малката базилика или красива възрожденска къща в Стария Пловдив са най-желани от пловдивчани, ако единият партньор е чужденец.

Най-скъп е наемът за Античния - 1200 лв. Виенският павилион или „Пеещите фонтани“ в Цар-Симеоновата градина в центъра на Пловдив са други романтични места, които избират влюбените двойки.

За добра организация на сватбата е нужна почти година, предупреждават спецове в бранша. Все по-популярни са изнесените церемонии извън големия град. Сватба сред природата обаче не излиза по-евтино. Хит за сватба на търсачи на силни усещания е панорамната площадка Орлово око над живиписното Триградско ждрело.


Цени

Естествено, за сватба, особено многолюдна и пищна, е нужен дебел портфейл. Таксата за подписване на брак в делник е по джоба на всеки - 60 лева. В събота и неделя цената е 138 лв. заради музикалния съпровод на живо. Изнесените ритуали са 240 лева.

1200 лева излиза наемането на Античния за сватба, 700 лева е наемът за Етнографския музей или красива възрожденска къща в Стария град - „Клианти", „Хиндлиян".

Само кетърингът на тържество в шатра на горска поляна може да олекоти джоба на младоженците със 7000 и дори повече, според изискванията.

Пищна украса за сватбата може да излезе и 15 000 лв. Менюто в ресторанта - 100 лв. и нагоре.

Булчинска рокля среден клас варира между 800 и 1500 лева, дизайнерските модели са 2600-3800 лева.

Видеозаснемането излиза 1500 лева, срещу което получаваш 800 кадъра и филм с дължина 2.30 часа.


Желани дати


1 юни води като най-предпочитана дата с 14 сватби. По 15 са заявените за 15, 22 и 29 юни. Най-търсени за септември са 6, 21 и 22. 9 и 19 септември 2019 не са толкова желани.

Коментари


Пише се сваТба,а не сваДба !

СОБЫТИЯХ СОЦИАЛЬНЫХ И КОСМИЧЕСКИХ НА ЛЕТО 2019 ГОДА. Подробнее здесь: http://m.derzhava-sveta.webnode.ru/news/o-sobytiyakh-sotsialnykh-i-kosmicheskikh-na-leto-2019-goda/