Зелето кейл е кралят на суперхраните

Зелето кейл е мощен антиоксидант и действа срещу всички възпаления

Кейлът е зеленчуков вид, събрат на къдравото зеле, който набира все по-голяма популярност в България. На този етап се отглежда повече от любители за лична консумация. Сеят го и в малки, семейни стопанства и се предлага както на фермерски пазари, така и се доставя по заявка.  

Предполага се, че името на зелето кейл произлиза от немското Kohl, което се използва като събирателно на всички видове зеле. Къдравелкото е бил познат още през IV век пр.Хр. в Гърция, консумирал се е и през Средновековието. Счита се, че полезните му свойства и хубавият вкус са били известни на народите отдавна. Още в Древна Гърция и Рим е бил неизменна част от ежедневното меню.

С течение на времето се е разпространил по света и се е видоизменил значително. Днес цветът на листата варира от зелено до тъмнозелено и от виолетово до виолетово-кафяво. Масово се отглежда в Германия, Холандия, Канада, Русия, Виетнам, Тайван, Китай и др. 

Кейлът, освен че е витаминозна бомба и лек за много болежки, се "окичи" с титлата Крал на суперхраните. Наричат го също и "новото говеждо" заради високото съдържание на желязо. Зеленчукът е ценен източник на минерали и хранителни вещества. Той има в състава си още фосфор, магнезий и калий. Листното зеле е богато на витамините А, С, К. Количеството витамин С, което се съдържа в него, е 17 пъти повече от това на морковите и 4 пъти повече от това на спанака. Витамин А пък е 5 пъти повече, отколкото в броколите. Мастноразтворимият витамин К е ключов за регулирането на възпалителните реакции в организма, като спомага за поддържането на по-здрав имунитет. 

Кейлът е мощен антиоксидант. Твърди се, че съдържащите се в него каретоноиди и флавоноиди имат предпазно действие срещу онкологични заболявания. Той е чудесна противовъзпалителна храна. Една чаша съдържа 10% от нужните омега-3 мастни киселини, които помагат срещу артрит, астма и автоимунни заболявания.

Укрепва също сърдечносъдовата система. Приемът на зеленото растение може да доведе до по-ниски нива на холестерола. Голямото количество витамин А пък действа в полза на зрението и кожата. По отношение на калция, в зеленото растение той е повече отколкото в млякото. По този начин човек се предпазва от загуба на мастна тъкан и остеопороза и едновременно с това поддържа здравословен метаболизъм.

Растението е голям приятел на диетите. Съдържа много малко калории, нула мазнини и много фибри. В една чаша, пълна с кейл, има 36 калории и 5 грама фибри.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?