Здравното министерство набляга на развитието на превенцията

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова откри в Панаира Международната изложба за медицина, стоматология и фармация "Медикус, денто, галения". Тя сподели пред медиите впечатлението си за изложението и и говори за политиката на здравното министерство.

- Госпожо министър, какво  е впечатлението ви от изложението?

- Впечатлена съм от добрата организация и от модерната техника, които представят изложителите. Видно е, че всички идват напълно подготвени, уговорили  са  предварително срещи помежду си и на място вече преговарят.  Това показва, че българските производители и търговски на изделия за медицината, стоматологията и фармацията работят много иновативно и предлагат продукция на най-високо ниво.


- Говорихте с доста от тях. Какво поискаха те от вас?

- Разисквахме най-вече какви проблеми трябва да бъдат решени, за да се развива по-бързо  стоматологията. получихме конкретни предложения, които ще обсъдим с ръководството на Българския стоматологичен съюз.


- Вашето министерство представи вариантите за здравна реформа?. На какъв етап вървят дискусиите за тях ?


- Доволни сме, че към нашите предложения интересът е голям. Сформирани са комисии от експерти и представители на пациентски организации, които ги обсъждат. Всички са на мнение, че здравната система трябва да се реформира. Искам да подчертая категорично. Ще внесем концепцията ни за здравна реформа в Народното събрание, след като се стигне до широк консенсус за нея.


- Кое е най-важното във вашата стратегия?

- Основната ни стратегия е развитието на профилактиката и превенцията. Така ще предотвратим заболяванията на много хора.  Изключително активно се работи по отношение на засилването на контрола по всички нива.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?