Здравко Димитров: В спорта и в политиката трябва честност

Вдигнах къща върху наследена от дядо ми земя, преди да вляза във властта

Къде живее властта? Този въпрос винаги е вълнувал масите, а в България той стана още по-актуален след "Апартаментгейт", терасите на управниците и къщите за гости, построени с европейски пари, които богоизбраните превърнаха в лични имения и вили. 

В новата си поредица "Марица" ще гостува на известните, за да разкаже къде и как живеят, как са изградили своите домове и кои са любимите им кътове, в които релаксират и се веселят. 

Първият ни домакин е Здравко Димитров 

Областният управител Здравко Димитров живее в елегантно жилище в „Западен“ - района, на който бе кмет преди години. На третия етаж в кооперацията екипът на „Марица“ с усмивки ни посрещат съпругата му Меглена, голямата му дъщеря Мария и малката Рая. Сядаме в лятната градина, обградени от пъстри цветя и картини на старинни къщи.

На по чаша ароматно кафе кандидатът за кмет на Пловдив разказва, че построил красивата сграда на мястото на наследена от дядо му земя. Тук Димитров живее със семейството си от 2004 г., далеч преди да се захване с политика.

Лятната градина е широка, потънала в зеленина, пригодена е за повече хора. В дома на Димитрови често идват гости, които се наслаждават на сладка приказка до барбекюто-камина. В квадратно помещение преди хола стоят няколко фитнес уреда, с които фамилията поддържа добра спортна форма.

Кухнята е приветлива и просторна. Домакинът казва, че умее да приготвя вкусна храна, а това, което винаги може да хапва, без да му омръзне, са мусака и таратор.

В дневната ни посреща голяма камина, изящна холова гарнитура, а в специален кът 11-годишната Рая съхранява любимите си играчки.

Вещите, с които никога не се разделя

Ако спечели изборите и бъде избран за следващия кмет на Пловдив, Здравко Димитров е категоричен, че при преместването има вещи, които задължително ще нареди в новия си кабинет.

„Ще взема със себе си няколко портрета - на децата ми, на съпругата ми. Другите портрети остават вкъщи. Те са част от личния ми свят. Има икони, с които не се разделям никога. Статуетката на Исус Христос от маслиново дърво, която е изключително ценна за мен“, казва Димитров.

Мога да живея само в Пловдив

Областният управител разказва, че неведнъж е имал възможността да живее и работи в чужбина, докато е играел баскетбол. Тук Зико се чувства в свои води. На минути от дома му са любимото Спортно училище, Гребният канал и новият храм в "Западен". 

Често е получавал привлекателни предложения да се премести в София - в младежките си години от столичните баскетболни грандове, а напоследък - от премиера Бойко Борисов. Имал е няколко възможности да заеме високопоставени длъжности в правителството. Той обаче отклонява всички оферти заради любовта към Града под тепетата.

„Много съм привързан към Пловдив. Той е много специален за мен и другаде не бих живял. Харесва ми Стария град и обичам да ходя често на Гребната база“, признава Здравко.

Гордост от кметския му мандат в "Западен" е построяването на две детски градини и издигането на двете църкви „Св. Климент Охридски“ и „Св. Николай Чудотворец“. Казва: “Искам да работим така, че пловдивчани винаги да имат винаги с какво да се гордеят”.

Вярва в Десетте божи заповеди

През 2015 г. Здравко Димитров е отличен от митрополит Николай с най-високото църковно отличие на митрополията - орден „Св. апостол Ерм“. И до ден днешен е в близки отношения с владиката.

„Уверен съм, че човек, който вярва в Господа, който вярва в десетте божи заповеди, той спазва и светските закони. Вярата носи почтеност и родолюбие. За разлика от други, които не вярват, нямат страх от нищо и грешат по-лесно“, подчертава Димитров.

С № 13 към спортните върхове

„В спорта и в политиката трябва да си честен“, казва Здравко Димитров. Според него  във всички аспекти на живота е необходимо да се държиш достойно, да трупаш доверие и да пазиш честта си.

От кариерата си на баскетболист често си спомня хубавите мигове, които никак не са малко. Играл е за ЦСКА, за ССК „Академик“, бил е в националния отбор и с фланелката с номер 13 достига до един от най-големите успехи на българския баскетбол - третото място на Европейското първенство през 1982 г. Признава си, че и до ден днешен понякога сънува, че е на терена.

„Говорил съм с бивши съотборници и знам, че същото се случва и с тях. Баскетболът е в сърцата ни завинаги. Така е с нещата, които обичаш да правиш. Човек трябва да работи това, което му харесва, за да е щастлив“, смята той.

С тази нагласа Димитров навлиза в политиката за пръв път през 2005 година. Тогава се запознава с Бойко Борисов - по това време кандидат-депутат от НДСВ в Пловдивска област. Две години по-късно Зико, както го наричат приятелите, е избран за кмет на район Западен от ГЕРБ.

Дъщерите: Най-важният урок научихме от татко

Кандидат-кметът на ГЕРБ е заобиколен от три красиви дами. Малката му дъщеря Рая учи в Хуманитарната гимназия, а в свободното си време обича да ходи на езда. Това е спортът, който я забавлява и я кара да се чувства добре.

Голямата щерка Мария също е завършила ХГ „Св. св. Кирил и Методий“. След края на средното си образование заминава за френския град Нант, където завършва магистратура. Завръщайки се в България, изкарва и докторантура в Медицинския университет.

Предстои ѝ да започне нова работа, а успоредно с това помага на баща си в предизборната кампания. Въпреки многото дипломи, сертификати и курсове, които има зад гърба си, Мария твърди, че най-важният урок е научила от баща си.

„Един от основните примери, които той ми дава, е, че във всичко, което правя, трябва да влагам частица от сърцето си, а не просто да върша нещо, защото така трябва“, отбелязва Мария.

Дамата, която повече от 20 години е до Здравко, е съпругата му Меглена. Тя е главната „виновница“ за блестящия вид на дома, сплотеното семейното огнище и възпитанието на децата. Освен всичко това тя управлява и верига от магазини за оптика.

Свободното си време Зико обича да прекарва с близки хора. Почти всеки ден се буди в 7 сутринта, за да обикаля Гребната база. Опитва се да привлече към спортните си занимания Мария и Рая. Ранният час обаче кара момичетата да пропускат бащините тренировки. Въпреки това Рая обича да ходи на Гребната, придружавайки баща си с тротинетка, а Мария избира неговата компания за някой футболен или баскетболен мач.

Хобито на областния управител е да колекционира старинни стенни часовници. Сега обаче го е оставил на по-заден план, тъй като няма време, а и не успява да им намери място вкъщи.

Когато не е у дома, той отдъхва на вилата си в Бойково в полите на Родопите. Или пък се отправя към българското Черноморие на любимия си къмпинг „Оазис“.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?