Здравко Димитров уважи изложбата на Вежди Рашидов в Пловдив

Областният управител Здравко Димитров поздрави големият български скулптор Вежди Рашидов при откриване на изложбата му „Страсти“ в Градската художествена галерия в Пловдив
05.09.2019

„Искам да изкажа моите и на гражданите на град Пловдив искрени благопожелания. Бъди все така сърцат. Бъди винаги такъв мъжкар, какъвто си бил и в трудни моменти! Няма да забравя, когато след опожаряването на театъра, когато заедно влязохме е в изгорялата зала и аз си помислих, че тук никога повече няма да мога да гледам театър, ти обеща, че всичко ще бъде възстановено. И удържа на думата си, за което всички пловдивчани ти благодарим! Знам, че Пловдив е в сърцето, защото тук са минали най-хубавите ти години – служил си, имаш много приятели тук и много незабравими мигове. Пожелавам ти още дълги години да се радваш на здраво семейство и много внуци. Бъди жив и здрав и знай, че винаги си добре дошъл във вековния Пловдив! „

Вежди Рашидов не скри вълнението си и благодари на областния управител за добрите думи. Той подчерта, че наистина с Пловдив го свързват изключителни спомени и паметни мигове с пловдивската бохема.

„Тук съм бил войник и съм живял като младеж сред редица големи имена в изкуството. За мен Пловдив е друг вид сантимент и глътка творчески въздух. Моята първа изложба, в живота ми беше в Балабанова къща, когато бях на 28 години. Тогава бях поразен, че ще правя изложба на едно място заедно с Дечко Узунов. Това не мога да забравя, и защото тогава Аксиния Джурова написа една голяма рецензия за мен – бях нейно откритие. Също така тогава Николай Хайтов направи първото интервю с мен за списание „Родопи“, което все още пазя“ припомни си Рашидов.

За първи път в тази експозиция се осмелявам и показвам личната си страст – да събирам картини, моята колекция, която съм си събирал, радвал съм й се и съм ги реставрирал. Озаглавих изложбата „Страсти“, защото страстта е двигател, това ни прави живи, подчерта авторът.

На откриването на изложбата в Градска художествена галерия, присъстваха редица видни личности, политици, общественици и интелектуалци. Експозицията представя Вежди Рашидов и като творец, но и като колекционер. На първия етаж ценителите ще видят западноевропейска живопис от 17, 18 и 19 век – част от голямата лична колекция, която артистът събира с почти същата страст, с която създава собствените си произведения. Негови авторски рисунки, скулптури и акварели са подредени на втория етаж в галерията.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?