Здравко Димитров: Кметовете трябва да са сред хората, не само преди избори

"Предупреждението на Бойко Борисов, че ако на партийците от ГЕРБ не им светне червената лампа, той ще им пусне синята лампа е много правилно предупреждение!" Това заяви областният управител на Пловдив Здравко Димитров в интервю за "24 часа". Той подчерта, че вотът за Европейски парламент е от най-трудните, тъй като на доста хора им е чужд, а е важно да имаме евродепутати, които да лобират за България.

Областният подчерта, че няма да дава оценка на кметовете от Пловдивска област, но който от тях иска да повтори или потрети мандат, трябва да е сред хората. Да има приемен ден, да ги изслушва и да решава проблемите им. А ако се сеща за тях, само когато наближат избори, това е предпоставка за провал.

Здравко Димитров заяви, че като областен управител на Пловдив задължително се чува с премиера Борисов, когато се налага. "Присъствам почти на всяко заседание на правителството. Ако има въпроси за решаване, ги поставям пред министрите, защото там им е мястото", подчерта Димитров.

И даде пример как премиерът и правителството работят с един областен управител: "Когато трябваше да се прави първа копка за разширението на пътя Пловдив - Аеновград, аз отказах да присъствам. Видях, че в проекта, изготвен от пловдивската община, липсват кръгови кръстовища, както и локални платна, които да отвеждат до близките предприятия. Това беше на 13 август 2017 г. Обадих се на г-н Борисов и му обясних ситуацията. Той също не дойде на копката. Възложи ми да се заема с преработката на проекта и обеща по-късно да направи инспекция. Така и стана. Когато пристигна на място, ми каза, че съм бил абсолютно прав. Категоричен бе, че не може да съществува скоростен път и достъпът на бизнеса до цеховете да е ограничен", разказа областният управител.

Пемиерът му поверил разширението на тази отсечка, тъй като Здравко Димитров отдавна се занимава с проекта и го приема за приоритет.
Според областния, до 2-3 години Пловдив и Асеновград ще се слеят и това е неизбежно. А сега, при затопляне на времето, ще се обяви обществена поръчка и за изграждане на локалните платна. Така проектът до края на годината изцяло ще бъде завършен.

Димитров заяви, че има подкрепа от правителството за инициативите, които иска да реализира в Пловдивска област. И даде пример с водоснабдяването на Пловдив от язовир “Въча”. Областният вярва, че този проект, за който се говори повече от 30 години, най-после ще се осъществи. "Държавата е осигурила финансиране за предпроектно проучване и върви конкурс, на 8 февруари ще бъдат отворени офертите. Предишния го спрях, защото кандидатите не бяха с надлежно оформена документация. Искам проектът “Въча” да стане както трябва. Със специалисти сме извървели целия път - 18 км, от канала на Кричим, откъдето тръгва водата, до изравнителя при село Първенец. Твърдя, че водоснабдяването на Пловдив от язовир “Въча” ще се случи, и то в близките години", заяви Здравко Димитров.

Той подчерта, че предстои и проектиране и на околовръстното шосе от магистрала “Тракия” до изхода за Асеновград, тъй като сегашният проект е нереализуем. Околовръстното от магистралата до “Асеновградско шосе” е около 14 км и разширението му трябва да стане бързо, заяви Димитров.

Областният е убеден,  че по всякакъв начин трябва да се съдейства на бизнеса. "Това са хората, които създават работа и движат икономиката на държавата. Мисля, че не може да ги търсим само когато наближат избори", подчерта Димитров.

"Пловдивска област е от най-богатите. И да я управляваш, е отговорност. Затова строим пътища", обясни Здравко Димитров.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?