Здравко Димитров: Благодаря на премиера, който веднага заръча машините да влязат в р. Чая

Г-н Димитров, как се стигна до днешната ситуация?

- Още в петък и събота бяхме уведомени за ситуацията. Организирахме междуведомствена комисия в неделя сутринта, която дойде на мястото. Установиха какви са щетите и състоянието на подпорната стена. В понеделник имах среща с кмета на Садово и решихме да обявим частично бедствено положение. Това е хронологията. Иначе сами виждате - това е стена, която е правена през 1973 г. За съжаление оттогава не е пипана. Коритото на реката е променено. Тук е подкопавало, друг е въпросът, че има съмнения за изземване на инертни материали. Тук е мястото да благодаря на г-н Борисов, който сутринта се обади и заръча веднага да влизат машините да работят. И докато установим  дали е в регулация, или не е в регулация, защото различни институции трябваше да вземат отношение, машините влязоха. Оттук случаят се поема от Министерство на земеделието, а дейностите ще бъдат платени от междуведомствената комисия.

Какво точно правят машините?  

- В момента изменят речното корито, отклонява се водата, за да може след това да се работи по укрепването на стената.

Има ли яснота кой е добивал незаконно тези инертни материали?

- Яснота? Трябва да питате кмета. Има данни, подавал е периодично сигнали. 

Хората казват, че от години копаят в района, но никой не ги закача.

- Така е. Миналата година с хеликоптер заснехме всичко, имаше акция на прокуратурата и полицията. Бяха хванати, някои машини бяха освободени, други още са под запор, но това не е само тук. Това е на много места, има не само по Чая, но и по Марица. За съжаление законът не дава възможност да се работи в такива случаи. Обикновено отиваме на място чак когато стане нещо. А трябва превенция. Това обаче е свързано с финансиране, осигурено, за да може предварително, когато знаем, че има такива участъци, да реагираме.

Институциите обикновено си прехвърлят топката кой да плати за съответните дейности? 

- Точно така. Защото не е урегулиран този процес, различни министерства отговарят. За регулацията едно министерство, извън регулацията -  друго. А тук точно ние се намираме извън регулация.

Трябват ли законодателни промени?

- Необходими са и час по-скоро, защото виждате, че непрекъснато  стават наводнения. Не само за реките, така е и при язовирите.

Какви трябва да са тези законодателни промени?

- Ами не да чакаме, когато стане нещо, а да има финансиране и превенция. Предварително да се заявят от областни управители и кметове къде има слаби места, за да могат предварително да се вземат мерките.

Какви срокове се поставят за възстановяването на
съоръжението?


- Тук срокове няма, бедственото положение ще бъде удължавано, докато  се стабилизират нещата, и не само в този участък, но и нагоре, и надолу по течението на реката.

Кой ще работи като институция тук?

- Министерство на земеделието. Днес сутринта се разбра, че мястото не е в регулация, а след като не е - си го поемат Министерство на земеделието.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?