2374

Знаете ли, че има 9 вида глад? Ето как да ги различите

Наясно ли си какво те кара да ядеш? Гладът е най-често срещаният отговор, но в действителност причините може да са различни. Понякога това, което чувстваме, не е точно глад за храна, а за други усещания, които преценяваме погрешно и на които реагираме като ядем.

Идентифицирани са девет различни вида глад, към които се добавя жаждата, пише Actualno.

Способността да ги разпознаваме и разграничаваме ни помага да задоволим всеки един по най-подходящия начин, без да допускаме грешки от преяждане или неправилно хранене с последствия за здравето и линията ни.

1. Гладът на очите

Може никога да не сте го забелязали, но вие също сте склонни да решавате какво да ядете въз основа на обратната връзка, която получавате от очите си.

Независимо от вашето ниво на ситост, сигналите, които мозъкът получава от очите, могат да го убедят да игнорира тези от стомаха и тялото, дори когато те ни съобщават за ситост. Този механизъм е добре илюстриран в експеримента, направен от някои изследователи, които са изобретили купи без дъно. Хората, които ядат от тези купи, които продължават да пълнеят без тяхно знание, ядат до 73% повече от тези, които използват обикновената купа, въпреки че са убедени, че ядат същото количество.

За щастие можем да използваме тази сила на очите и в наша полза. Обръщайте особено внимание на цветовете на зеленчуците и формите, като се грижите за тяхната подготовка и представяне. Така ще успеете да задоволите глада както на очите, така и на устата и на клетките.

Или, ако искаме да намалим количествата, можем да използваме по-малки чинии, които все пак ни дават усещането за пълна чиния.

2. Гладът за допир

Докосването е много важно сетиво за всеки от нас, дотолкова, че някои проучвания показват, че лишаването от него може да доведе както до физически, така и до психологически разстройства.

Задоволяването на глада за докосване означава да си позволите съзнателно да усещате храната с ръцете, устата, езика си, увеличавайки удоволствието от изживяването от храненето.

 

Както когато пяната от капучино докосне устните ни или усетим консистенцията на смлени лешници върху кисело мляко.

Гладът е тази “светлинка”, която ни подсказва, че тялото ни има нужда от храна. Много често обаче нуждата от вода или емоци...

3. Гладът на ушите

Гладът на ушите е този, предизвикан от слушане. Когато чуете за вкусни храни, как се приготвят, как изглеждат и колко са изкусителни, тези думи се трансформират във вкус от слушателя.

4. Глад на носа

Интензивният аромат на прясно изпечен хляб или прясно налято кафе незабавно събужда желанието за храна, дори когато нямаме нужда от нея.

5. Гладът на устата

 

Гладът на устата, тоест желанието й за приятни усещания, е много субективен. Например, някои хора обичат пикантната храна, други я мразят. Това, което се възприема като приятно или не, зависи от няколко фактора, като например хранителните навици на семейството, културата, генетиката и други условия. Те ни карат да свързваме определени храни и вкусове с колкото се може повече или по-малко приятни преживявания в живота ни.

6. Стомашен глад

„Гладът“, празният стомах, спазмите са неприятни усещания, които ни карат да ядем, за да се облекчим.

7. Клетъчен глад

Под клетъчен глад имаме предвид глада, който тялото ни сигнализира чрез поредица от симптоми като внезапна загуба на енергия, световъртеж, главоболие.

8. Глад на ума

Гладът на ума е този, който се основава на мисли, информация, която получаваме и нашите вярвания. Тя е повлияна от „моментните диети“, от абсолютните убеждения за полезността или вредността на някои храни.

9. Гладът на сърцето

Гладът на сърцето е тясно свързан с емоциите. Това е, което ни кара да ядем, за да запълним празнота, която не е в стомаха, а в сърцето.

Но също така е свързан със спомени, с нашите семейни традиции.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?