Следвайте ни

Зеленият лук - божествен щит срещу вируси

viber icon

Зеленият лук и всички останали видове от род Лукови, към които спадат чесънът и празът, са мощно средство за защита на организма. Сложната епидемиологична обстановка в страната заради коронавируса налага да засилим консумацията точно на лук под всякаква форма, за да повишим имунитета си и да създадем естествен щит срещу различни патогени. Това препоръчват от Сдружението на билкарите в България и съветват лукът и особено зеленият да се консумира в сурово състояние. 

Установено е, че всяка година трябва да се изяжда по десет килограма лук, за да може организмът да попълни запасите си от необходимите вещества. Пазарът вече изобилства от този зеленчук, който е сред първите ранни зеленчуци, които се отглеждат в България. 

Зеленият лук е известен от древността. Преди векове диворастящият му събрат е открит за пръв път в Азия. Овчарите много се радвали, когато го намирали по пътя си. По търговски път лукът попаднал в Египет, където станал култово растение. Хората започнали да му се кланят и дори му правели златни статуи. Египтяните го използвали и като разменна монета, ала и го почитали и вярвали, че той ще им даде вечен живот. Затова поставяли лук в гробниците, защото смятали, че по този начин мъртвите ще вземат лука със себе си и той ще им осигури живот след смъртта. От Египет лукът попаднал в Древна Гърция и се превърнал в лекарство, с което спортистите натърквали мускулите си преди състезания. В Рим воините консумирали много лук за сила, издръжливост и предпазване от проблеми със стомаха. 

Цял чувал лечебни вещества съдържат перата на зеления лук, шегуват се билкари и уточняват, че захарта в него е повече, отколкото в ябълките и крушите, въпреки че на вкус не се усеща. Богат е на фитонциди, които убиват всички микроби и унищожават инфекциите. В него изобилстват сяросъдържащи съединения, които всъщност са отговорни за силната му миризма и неговите лечебни свойства. Лукът съдържа и желязо. Хемоглобинът може да се подобри с помощта на салата от зелен лук. А ако добавите сварен черен дроб, резултатът ще надмине всички очаквания. Зеленият лук съдържа кверцетин -антиоксидант, който се бори с много сериозни заболявания. Той е богат и на калий, който предпазва от сърдечносъдови болести. Освен това зеленият лук съдържа витамин С, провитамин А, белтъчини, етерични масла и витамини от групата В и РР.

Друго негово предимство е, че възбужда апетита и предизвиква усилено отделяне на храносмилателни сокове, с което подобрява храносмилането и съдейства за по-пълно усвояване на хранителните вещества. При запек и хемороиди е полезен пресният сок от зелен лук (1 ч. л. 3-4 пъти дневно преди ядене). Лукът е полезен при хипертонична болест като добавка към диетичното хранене и лечение с медикаменти. През последните години е установено, че лукът намалява съдържанието на холестерин в кръвта и потиска процесите, свързани с развитието на атеросклероза, с което той се явява като добро профилактично средство против тази болест. Лукът се препоръчва и като предпазно средство против грип. Пресният лук е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Не на последно място пресният лук е подходящ и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.  

Магданоз за отмирисване

Хората, които страдат от болести на черния дроб и на стомаха, не трябва да се увличат от ястия с лук. Ако получавате киселини след консумация на лук, трябва да намалите употребата му. За да премахнете дъха на лук от устата си, хапвайте го с печени орехи, коричка хляб с олио или парченце лимон. А може и да сдъвчете няколко зърна кафе или стръкчета магданоз.

Действа като естествен антибиотик

Действа като антибиотик и има антисептични свойства.

Облекчава болки, възпаления и спазми.

Има диуретично действие и подобрява работата на храносмилателната система.

Понижава лошия холестерол, високото кръвно налягане и намалява риска от сърдечносъдови заболявания, както и от инсулт.

Защитава срещу туморни образувания и широк спектър от ракови заболявания.

Предотвратява стомашни язви, стимулира движението на червата и подобрява лошото храносмилане.

Облекчава респираторни заболявания като кашлица, настинка, грип и бронхит.

Има антиалергично свойство, поддържа костите здрави, предотвратява риска от анемия, образуване на кариес и инфекции в устната кухина.

Чесънът - вонящата роза

Почитан в Египет поради своите лечебни качества и ценен в италианската, азиатската и индийската кухня, чесънът е наричан “вонящата роза” и за това си има добри причини. Тясно свързан с лука, той представлява подут корен с безспорно ароматна острота. За него е споменато в историческите документи, датиращи отпреди 5000 години. В продължение на векове пресен чесън, чесън на прах, както и масло от чесън са се използвали в цял свят за защита срещу бактериални, вирусни, паразитни инфекции, за укрепване на имунната система, прекъсване растежа на тумори, пречистване на клетки-те от свободни радикали, благодарение на антиоксидантните му качества. Пресният чесън е най-добре да бъде съхраняван в непокрит или леко покрит съд, на хладно и тъмно място, далеч от топлина и слънчева светлина. Ползите от употребата на суров чесън са много по-големи от консумацията му под каквато и да е друга форма или обработка - намачкан, охладен, изсушен или на люспи.

Масово производство в Пловдивско

Специално в Пловдивска област стотици са фермерите, които са заложили зелен лук. Миналата година той „хвана“ висока изкупна цена - 1 лв. за връзка, което стимулира много производители да сеят големи площи през тази година. Вследствие на това се очаква да има свръхпроизводство. От една страна, това не е добре за производителите, защото изкупната цена на връзката е между 25-30 стотинки, борсовата стига до 60 стотинки, а в търговската мрежа минава лев. От друга страна пък, голя-мото търсене ще подпомогне реализацията на продукцията.

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (1)

Лора

21.03.2020 | 13:58

Зелен лук го обожавам, но да, си го откъсна от моята градинка..!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?