46

Зеленият чай намалява кръвната захар и подобрява холестерола

Учените откриха коя напитка значително понижава нивата на кръвната захар, като подобрява „целостта на червата“.

Има много доказателства, че увеличаването на консумацията на зелен чай е свързано с подобряване на холестерола, глюкозата и триглицеридите, но нито едно изследване преди това не е свързвало ползите му за червата с тези фактори за здравето.

Това заяви главният автор на изследването и професор в катедрата по човешко хранене в Държавния университет в Охайо Ричард Бруно.

В проучване, публикувано в списанието Current Developments in Nutrition, 40 участници - 21 възрастни с метаболитен синдром и 19 здрави възрастни - са консумирали дъвки, съдържащи екстракт от зелен чай, който е богат на противовъзпалителни съединения, наречени катехини, в продължение на 28 дни. Дневната доза била пет чаши зелен чай. В кръстосаното проучване всички участници прекарали допълнителни 28 дни на плацебо, с един месец прекъсване на всяка добавка между експериментите.

Резултатите показват, че нивата на кръвната захар на гладно при всички участници са значително по-ниски след приема на екстракт от зелен чай в сравнение с нивата след прием на плацебо.

Също така всички участници са имали намаляване на чревното възпаление заради зеления чай, пише Zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?