Следвайте ни

Зеленчуците подобряват работата на сърцето

viber icon

Исхемичната болест на сърцето е едно от най-честите сърдечносъдови заболявания. Ако сте били диагностицирани с това заболяване, важно е не само да приемате лекарствата, които ви е предписал специалистът, но и да промените начина си на хранене.

Зеленчуците са отличен източник на растителни влакна. Попадайки в червата, те като гъба абсорбират част от холестерола, който се освобождава там заедно с жлъчката, и по естествен начин го отстраняват от организма.

Благодарение на това се подобрява мастната обмяна и се понижава изразеността на атеросклерозата. Фибрите се съдържат още и в елдата, кафявия ориз, овесените ядки, (но само тези, които трябва да се варят дълго време), триците. Те също трябва да бъдат включени в диетата.

Друг плюс на зеленчуците - те са източник на много витамини. При проблеми със сърцето, необходимостта от тях се увеличава. 

Например, ако здравите възрастни хора се нуждаят от 75-90 mg аскорбинова киселина на ден, то тези, които страдат от исхемична болест на сърцето - не по-малко от 100 mg. 

Разбира се, не можете да си набавите всички нужни витамини само от зеленчуците (често за това трябва да приемате фармацевтични препарати), но и да ги консумирате колкото е възможно повече.

 

Източник: здраве.то

Никола Николов

Никола Николов

Редактор - marica.bg

Никола Николов е завършил Политология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работил е като Local SEO Specialist. Част е от екипа на вестник „Марица“ от 2018 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?