44

Здравното министерство праща прокуристи в закъсалите болници

В болниците, които в продължение на една година са на загуба, ще бъде назначаван прокурист. Той ще се изпраща там от здравното министерство със задачата да спре финансовото затъване на здравното заведение чрез адекватни икономически решения.  

Това предложение е направил екипът на бившия вече здравен министър проф. Христо Хинков. В последния работен ден на предходния кабинет то е публикувано за обществено обсъждане.

Министерството на здравеопазването трябва да следи държавните болници и онкологичните центрове по седем показателя, гласи проектът за изменения в Наредба №5 от 2019 г. Те са текущ финансов резултат, собствен капитал, вземания и парични средства, общи и просрочени задължения, заетост на легловата база в проценти, брой преминали пациенти на един зает, а също и средна брутна работна заплата.

Ако дадена болница отчете влошаване на показателите спрямо предходната година, тя ще бъде поставена под особен надзор за 9 месеца. По отношение на тези здравни заведения могат да бъдат предприети всички допустими от закона мерки с цел оздравяване, предвиждат промените.

Идеята за “особен надзор” означава допълнителна експертиза, която да дойде от здравното министерство или от негов представител на място в болницата, за да бъде тя вдигната на крака.

Чрез гласените промени екипът на МЗ се опитва да подобри нормативната уредба за контрол върху управляващите лечебните заведения с преобладаващо държавно участие, които са спечелили конкурси и са назначени. Според съветника на проф. Хинков - доц. Антон Тонев, принципал на тези болници е здравното министерство, а решенията се вземат от изпълнителния директор и борда на директорите. 

Друга предлагана промяна в наредбата предвижда прагът, над който публичните болници трябва да съгласуват търговете си с МЗ, да се повиши от 70 на 100 хиляди лева. Съгласувателната процедура засяга всички обществени поръчки за строителство, ремонти и апаратура в държавните и общинските здравни заведения.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход

11.04.2024 | 15:24

За всички е ясно, че нашето първенство не може да се мери във финансов аспект с големите западноевропейски шампионати, а дори и с повечето първенства от Централна Европа. Ограничени от финансовите си възможности, понякога е трудно за нашите отбори да привлекат наистина качествени чужденци, но все пак да се каже, че индивидуална класа в нашето първенство отсъства би било погрешно. В българската Първа лига има играчи, които определено можем да кажем, че получават солидно възнаграждение. Такива за настоящия сезон са: Матиас Фаетон – 35 000 евро на месец Руан Секо – 35 000 евро на месец Дюкенс Назон – 30 000 евро на месец Юрген Матай – 30 000 евро на месец Ноа Сонко Сунберг – 25 000 евро на месец Тобиас Хайнц – 20 000 евро на месец Ивайло Чочев – 15 000 евро на месец Рикардиньо – 10 000 евро на месец Ивелин Попов – 8 000 евро на месец

Отговори
1 0
jana

jana

11.04.2024 | 13:12

Те само държавните болници закъсват, за да може частните да процъфтяват и да строят нови корпуси пред терасите на хората...

Отговори
2 0
Филип

Филип

11.04.2024 | 13:21

Закъсват защото са партийни хранилки с бордове на директори и раздута администрация

Отговори
2 2
Айше

Айше

11.04.2024 | 13:32

Бях в една поликлиника да правя документи за ТЕЛК.Сестрата баба. Дойде шефката и тя баба.Уджас

Отговори
2 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?