4020

Здравният министър: Новата ваксина срещу коклюш е виновна за скока, но тя щади

След 2012 година се въведе т. нар. ацелуларна ваксина против коклюш, която за разлика от предходната, е с частици от коклюша, а не жива ваксина. Новата ваксина защитава по-слабо, каза пред bTV служебният министър на здравеопазването Галя Кондева.

Новата ваксина след 2012 година защитава по-малко, но нейното предимство е, че няма тези тежки странични ефекти, които са наблюдавани при предходната
ваксина. Кога ще бъде точно пикът на коклюша е трудно да се каже, каза тя и допълни, че няма място за паника.

"До 24 април бяха регистрирани 525 случая на заразени. Имаме данни за епидемично разпространение, но нещата са под контрол в момента. Обществото все още е много чувствително след COVID-19 на теми като пандемия, епидемия, и затова ние много внимаваме какви послания ще дадем към това общество. За нас е важно хората да бъдат информирани за коклюша, за симптомите, за възможните усложнения. Но в никакъв случай не искаме и работим в посока да не се всява паника сред населението", посочи Кондева.

"Коклюшът не е ново заболяване. Епидемиолозите години наред го наблюдават. Последния по-сериозен пик е през 2009 година. През 3 до 5 години се наблюдава тенденция на нарастване, но не в тези размери, в които се наблюдава в момента. От лятото 2023 година се наблюдава значително нарастване на броя на случаите в много от страните в Европа", каза още Кондева. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?