4232

Здрав дух в здраво тяло: Как да запалим децата по спорта?

Така малчуганите са не само по-развити физически, но и по-самостоятелни и дисциплинирани

На 17 май отбелязахме Международния ден на предизвикателството и Деня на българския спорт. Днес, 19 май, пък е обявен за Европейски ден за борба със затлъстяването, което днес определяме като „епидемията на 21. век”. И в тази връзка, замисляли ли сте се защо е толкова важно да имате физическа активност и какво дава спортът на вас и вашето семейство? Отговорът е лесен - дава много. И поради тази причина е изключително важно децата да спортуват. И да, понякога не е лесно за нас, родителите, но за тях е от съществено значение.

 

Спортът е здраве 

Навярно всички сте чували тази фраза, но колко много истина съдържа тя? Физическата активност подобрява физическото здраве: развива и укрепва костите, мускулите, сърдечносъдовата и дихателната система; спомага за топенето на мазнини; калява организма (факт е, че редовно спортуващите хора боледуват по-рядко и по-леко); развива сила, издръжливост, гъвкавост и координация на движенията; повишава тонуса. 

Физическата активност влияе благотворно и на психичното здраве

И при малки, и при големи спортът подобрява психичното здраве, настроението и самочувствието, помага ни да се справим със стреса и безпокойството, да контролираме емоциите си. При децата тренировката е чудесен начин да изразходят енергията си, както и негативните емоции, натрупани през деня в училище например. 

 


Учи на ред и дисциплина и развива социални умения

Когато едно дете тренира сериозно, то започва да приема спорта като част от своето ежедневие, т.е. има ангажимента да отиде в този ден в толкова часа на тренировка. Да слуша треньора, без да му се противи, да работи в екип, да е старателно и концентрирано. 

Освен това спортът развива социални умения: учи на  комуникация, лидерство, уважение към другите; развива мисленето и подобрява академичните резултати. Той възпитава и изгражда у детето  отговорност и го учи на ред и дисциплина, да управлява действията си, да определя приоритети и да планира времето си.

А ако ние, родителите, все още не се сме научили на това, сега е моментът да се замислим сериозно и да се предизвикаме с нещо ново и различно. Само фактът,  че проявяваме ангажираност към заниманията на детето си, показва, че и ние се дисциплинираме от неговите спортни активности.     

Да, трудно е за родителите да препускат из града в час пик за тренировки, да губят част от уикенда си по стадионите и т.н., но когато човек има желание, винаги намира начин. Приоритет за всеки родител би трябвало да е физическото и психичното здраве на детето му. А спортът е неизменна част от  това.

7 съвета за родители

Не всички деца са пропити от любов към спорта. И понякога първоначалният интерес избледнява поради трудности. За да привлечете детето си към тази идея  за дълго време, първо трябва да разберете от какво се интересува.

 


Предложете му различни възможности

Някои деца обичат активни спортове като футбол, баскетбол или танци. Други предпочитат например шаха. Изберете заедно подходящата активност!

Не се вкопчвайте в едно нещо, опитайте различни занимания и вижте къде детето се чувства по-удобно! 

 


Създайте мотивация

Дайте на детето си проста задача, която то може да изпълни: да пробяга сто метра за определено време; да направи десет лицеви опори (или всичко друго, което може да направи). Това ще му помогне да почувства, че е способно на успех.


Здравословната конкуренция също насърчава мотивацията

Разкажете за приятел, който обича да играе този или онзи спорт, и се опитайте да вдъхновите детето си с примера на някой друг. Но е важно това състезание да не допринася за възникването на враждебност и конфликт между подрастващите.

Когато използвате някого като пример, не сравнявайте детето си с него или с други деца, които спортуват, а просто споделете вдъхновяваща история. Всяко дете е уникално и заслужава собствена оценка.

 


Не превръщайте спорта в скучно занимание

Детето трябва да се наслаждава на спорта. Затова не бива да му налагате часове. По-добре се опитайте внимателно да разкажете и покажете как спортът може да промени живота му към по-добро.

Не бива да оказвате морален натиск върху детето или да го принуждавате да спортува, особено като го лишавате от нещо.

 


Намерете добър треньор

Компетентният треньор трябва да вдъхнови своите играчи да искат да тренират и да подобрят представянето си. Затова най-важното е детето да се чувства комфортно и да му е приятно в работата с него. Добрият треньор също ще даде съвет кои спортове са най-подходящи за конкретно дете и какви умения трябва да развие. 

 


Насърчавайте участието

Важно е да се оцени не само резултатът, но и усилията на детето. Наградете го за участие в тренировки и игри. Никога не показвайте разочарованието си с отрицателни резултати.

 


Бъдете пример

Този съвет работи във всички области. В крайна сметка, детето копира поведението на родителите си.

Децата често имитират поведението на възрастните, затова им дайте пример, като участвате в спортни дейности, отидете на сутрешно бягане заедно или измислите физическа активност, която да споделяте семейно.

Ние сме тези, които трябва да се погрижим да осигурим възможност на децата си да спортуват, и то това, което им е на сърце. Втората стъпка е да ги научим да бъдат сериозни и отговорни в заниманията. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?