Следвайте ни

Защо трябва да приемаме витамин С и през лятото?

viber icon
Лятото е сезонът на най-вкусните и полезни плодове и зеленчуци. Но въпреки изобилието им и през този сезон не е изключено да възникне дефицит на витамин С, пише actualno.com.
 

Как възниква дефицит на витамин С?

Прекомерна сънливост, намалена работоспособност, суха кожа - с тези признаци тялото ни алармира за недостиг на витамини.
Аскорбиновата киселина или витамин С не се синтезира от човешкото тяло самостоятелно. Тя се абсорбира в тънките черва, след това се метаболизира главно в черния дроб и се екскретира от бъбреците.

Тоест, аскорбиновата киселина влиза в тялото или чрез храната, или чрез прием на добавки. Но дефицитът на витамин С може да възникне дори на фона на балансирана диета, ако човек има инфекциозно заболяване.

Също така дефицитът на витамин С възниква при заболявания на храносмилателната система (ентерит, възпалителни процеси в тънките черва, атрофичен гастрит) и/или след претърпяна операция. Съвременният ритъм на живот (високи нива на стрес и ниски нива на физическа активност) често води до липса на витамин С в организма.

Защо имаме нужда от витамин С през цялата година?

Да, ние се нуждаем от аскорбинова киселина не само в периода на масово разпространение на настинки и ТОРС, но и през лятото.

Витамин С подпомага синтеза на стероидни хормони и невротрансмитери. Последните са отговорни за предаването на импулси от нервните клетки към мускулните тъкани и жлезистите клетки.

 
 
 

Без витамин С процесите на производство на колаген и карнитин са невъзможни, без тях кожата ни няма да изглежда млада, свежа и стегната.

Също така, аскорбиновата киселина е отговорна за усвояването на желязото, транспортирането на витамините А и Е, стимулирането на жлезите с вътрешна секреция (особено надбъбречните жлези), регулирането на функционирането на нервната система. Тя също така намалява риска от развитие на рак на стомаха и червата.

Когато тялото ни изпитва дефицит на аскорбинова киселина, чувстваме умора, по-често се разболяваме от ARVI, чувствителността ни към студ се увеличава, раните зарастват по-бавно, възможно е кървене на венците. Нарушения на съня, депресия, лош апетит, суха, нееластична кожа - всички тези признаци също могат да показват недостиг на витамин С.

 

Ако се храните небалансирано, ядете малко пресни плодове и зеленчуци, вероятно имате недостиг на витамин С. Особено ако сте свикнали да задушавате или да пържите храната си - витамин С се разрушава по време на термична обработка. А също и по време на консервиране и дългосрочно съхранение.

 

Кои храни съдържат най-много витамин С ?

 

Витамин С е мощен антиоксидант, но може да реализира тези свойства само в значителни дози (6-10 g / ден). Нашето тяло се нуждае от 70-100 mg на ден.

Можете да си набавите аскорбинова киселина от следните храни:

  • чушки
  • броколи
  • ягоди
  • зеле
  • ананас
  • киви

А считаният за най-богат източник на витамин С лимон съдържа само около 35 mg аскорбинова киселина. За да компенсирате липсата на витамини и минерали в организма, е важно да комбинирате приема на хранителни добавки с балансирана диета.

Важно! Дефицитът на витамин С, както и на други витамини, може да се определи само от лекар въз основа на клиничен преглед и лабораторни изследвания. И ако е необходимо, специалистът ще предпише допълнителен прием на витамин С под формата на добавки.
Статията е с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?