2374

Защо побелява косата?

Побеляване на косата се случва поради физически и химични процеси, които се отприщват, когато косата ви загуби естествения си пигмент. Въпреки това текат няколко разследвания и те казват, че резултатите могат да доведат до обрат на този процес в близко бъдеще.
Побеляване на косата: Защо се случва?

Побеляване на косата е неизбежно за повечето хора. Това е естествен биологичен процес, който идва със стареенето. То обаче може да се дължи и на други фактори.

Бялата коса има много по-голямо влияние върху естетиката, отколкото върху биологията. Поради тази причина много хора изпадат в паника, когато видят побеляване на косата и се опитват да правят всякакви неща, за да го скрият. Други се боядисват още преди да се появи.

Вероятността за побеляване на косата се увеличава с около 10 до 20% през всяко десетилетие от живота ви след вашата 30-годишнина. Има обаче хора със побеляла коса, които са на възраст под 30 години.

И така, какво причинява този естествен процес? 

Побеляването на косата

Жена мие косата си.

Бялата коса обикновено се появява прогресивно с напредването на възрастта. Имайте предвид обаче, че всички ние имаме бели косми, преди да се родим, в началото на живота си. По време на процеса на развитие на плода, космите започват да придобиват цвят благодарение на меланина, пигментиращо вещество.

Има два вида меланин:

  • Еумеланин, което води до тъмен цвят на косата.
  • Феомеланин, който води до светъл цвят на косата.

И двата се комбинират на моменти и пораждат други тонове на косата като кафяво, червено и др. Меланинът се образува в клетки, наречени меланоцити, чиято функция е да произвеждат пигмента на косата. Когато бялата коса излезе, това е така, защото меланоцитите вече не произвеждат пигмент.

Това може да се случи на всяка възраст, но е много рядко, когато се появи при хора под 20 години. Когато се появи преди 30-годишна възраст, това се дължи на преждевременно побеляване.

Защо се наблюдава побеляване на косата?

Има някои често срещани митове за причините, поради които косата побелява. Науката обаче е посочила само две напълно доказани причини.

  • Генетика: Въпреки че гените, отговорни за този процес, все още не са идентифицирани, ние знаем, че генетиката играе решаваща роля. Освен всичко друго, тя определя възрастта, на която косата започва да губи своя пигмент и да побелява. Също така има повече случаи на преждевременно побеляване сред кавказците и азиатците.
  • Болести: Условия като болестта витилиго се дължат на загуба на пигмент. Също така, пернициозна анемия, липса на витамин В 12, хипотиреоидизъм и синдром на Вернер имат подобен ефект.

Някои предполагат, че други фактори насърчават или ускоряват процеса на побеляване. Въпреки това, че няма доказателство, това е така, въпреки че има индикации за неговото влияние. Това са:

  • Стрес: Промяната в метаболизма и хормоните, причинени от стреса, може да повлияе на производството на меланин. Хората, които многократно преминават през трудни времена, са склонни да побеляват с по-висока скорост.
  • Небалансирана диета: Някои изследователи предполагат, че ниската консумация на антиоксиданти и минерални витамини влияе върху степента на побеляване.
  • Токсични вещества: Някои вярват, че пушенето и консумацията на алкохол и употребата на наркотици могат да доведат до побеляване на косата. Все още обаче няма твърди доказателства зад това твърдение.
 

Нови данни за побеляване на косата

Причини за побеляване на косата

Група немски учени проведоха разследване, в което стигнаха до заключението, че ниското производство на меланин се дължи на прекомерно присъствие на водороден прекис в капилярните клетки. Начинът да се избегне това е да се консумират храни, богати на каталаза като авокадо, праз, лук и телешки черен дроб, наред с други.

По същия начин професор Дезмънд Тобин от университета в Брадфорд във Великобритания заключи, че във фоликула на космите има някакъв биологичен часовник. Той определя кога меланоцитите спират да произвеждат пигмент за косата. Новостта тук е, че има доказателства, че процесът на побеляване е дори обратим.

Междувременно проучване, проведено в университета в Кайро, Египет, водено от професор Ирини Самуел, установи, че има връзка между процеса на побеляване и риска от коронарна болест при мъжете. Бялата коса в ранна възраст може да е показателен знак за това.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Читател

Читател

21.06.2022 | 16:50

Познавам хора, които и след 40 годишна възраст все още нямат бяла коса. Но всичко е относително.

Отговори
7 0
Една жена на 47

Една жена на 47

22.06.2022 | 06:42

Аз съм на 47 и нямам и един бял косъм... Явно имам "добри гени"...

Отговори
3 0
Не се

Не се

19.06.2022 | 07:20

боядисвам, защото е много вредно, косата пада. Просто се примирих и се приемам с бели косми. Голяма работа, има по-страшни неща.

Отговори
16 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?