Следвайте ни

Защо не трябва да ядем диня?

viber icon

Водата в динята е 92% от нейната маса, което я прави идеална за хидратиране през горещите летни дни. Семките й са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Плодът съдържа в големи дози витамини A, С, калий, калций, желязо, бета каротин и фибри.

Но ... ако се преяжда редовно с диня, това може да доведе до метаболитни нарушения, развитие на артериална хипертония и атеросклероза. 

Диетолозите са категорични, че за безопасно хранене не трябва да се изяжда повече от 150 грама на ден. Иначе с динята в организма навлизат захари, които бързо се абсорбират и допринасят за рязко повишаване на нивата на кръвната захар, причинявайки възпалителен ефект.

Също така дините са противопоказани за хора с нарушения на водно-солевия метаболизъм. По същата причина те трябва да се използват с изключително внимание от хора със сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и склонност към оток.

Хората над 50-60 години, страдащи от артериална хипертония, захарен диабет, атеросклероза, проблеми с кръвообращението и бъбречни заболявания, не трябва да ядат дини в големи количества./zdrave.to

Коментари (4)

Адолф Джугашвили

Адолф Джугашвили

29.08.2020 | 10:48

Цял живот ям по половин диня а пък кръвната ми захар е ниска

Отговори
4 2
възмутен

възмутен

16.08.2020 | 17:16

Тук четат и вярващи пенсионери и пенсионерки които сега ще трябва да си сменят хранителните навици и да ядат сирене заради калция.

Отговори
8 2
Цццц

Цццц

16.08.2020 | 17:07

Абе вие луди ли сте?

Отговори
16 2
склеротик

склеротик

16.08.2020 | 17:04

А два пъти седмично по 300 гр. наведнъж може ли?

Отговори
15 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?