Следвайте ни

Защо не трябва да пием фрешове?

viber icon

Никога не сме подлагали на съмнение ползата от консумацията на прясно изцедени сокове. В нея ни убеждават и диетолозите, които ги препоръчват при почти всеки режим на хранене. Фрешовете обаче може да се окажат вредни за организма, ако не се спазват някои основни правила, смятат експертите.

Прясно изцеденият сок съдържа голямо количество фруктоза, чиято повишена употреба, подобно на бялата захар, може да бъде вредна за здравето. Това се отнася особено до хора с диабет и нарушения във въглехидратния метаболизъм. 

Соковете освен това са с повишено съдържание на хранителни киселини, които могат да доведат до ерозия на зъбния емайл. Въздействието върху зъбите след консумацията на сок е по-разрушително, отколкото яденето на плодове.

За да се избегне това, след като пиете сок, е добре да изплакнете устата с вода. Заради високата киселинност не се препоръчва сокът да се пие на празен стомах, тъй като това може да доведе до раздразнение на лигавицата на стомаха. 

Ако искате да пиете здравословен прясно изцеден сок, това трябва да стане в рамките на 15-20 минути след приготвянето му.

Добре е да имате предвид, че много от витамините, съдържащи се в плодовете, се унищожават под въздействието на въздуха, промяната в температурата или при продължително съхранение. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?