46

Защо мъжете се наспиват, а жените не могат

Проучване сред повече от 2000 възрастни в Съединените щати установи, че жените, за разлика от мъжете, рядко или никога не се събуждат отпочинали. Процентът е 32 срещу 21, според Health Day News.

Жените имат лош сън и са по-склонни да съобщават за сънливост през деня от мъжете. Сънливостта засяга ежедневните дейности на 81 процента от жените, в сравнение със 74 процента от мъжете, според проучване, проведено онлайн.

„Жените са подложени на невероятен натиск – нужда от работа, домашни и отглеждане на деца, всичко това с усмивка. Понякога трябва да оставим настрана нашите супергеройски перелини. Трябва да се върнем към стълбовете на здравето – хранене, упражнения и сън“, каза д-р Сиема Хосла, медицински директор на Центъра за сън в Северна Дакота и председател на Консултативния комитет за обществена осведоменост към Американската академия по медицина на съня.

„Не е сложно. Това е въпрос на приоритизиране. Оставете телефоните малко по-рано, създайте релаксираща нощна рутина и се уверете, че имате достатъчно време, за да спите поне 7 до 9 часа всяка нощ."

Американската академия по медицина на съня е категорична, че възрастните трябва да спят поне 7 часа на нощ и предлага съвети:

* Поддържайте график за сън. Ставайте по едно и също време всеки ден, дори през уикендите или празниците.

* Направете спалнята си тиха и релаксираща. Дръжте я удобна и хладна.

* Ограничете излагането на силна светлина през нощта и изключете електронните устройства поне 30 минути преди лягане.

* Не яжте много преди лягане. Ако сте гладни през нощта, яжте лека, здравословна храна. Не консумирайте кофеин, никотин и алкохол преди лягане.

* Спортувайте редовно и поддържайте здравословно хранене.

* Не си лягайте, ако не ви се спи.

* Ако не заспите в рамките на 20 минути, станете от леглото. Отдайте се на релаксираща дейност, без да се излагате на светлина, докато не почувствате сънливост. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?