Следвайте ни

Защо си струва да ползваме отпуската си?

Днес, благодарение на новите технологии, можем да работим по всяко едно време и от всяка една точка. Широкото навлизане на смартфоните отвори нова ера в работните навици и ангажираността със служебни дела.

Днес средно 13.5 часа от деня на един професионалист и 5 часа от уикенда му са ангажирани със свързани с работата дела, което прави 72 часа седмично. Това означава, че само 3 часа от будната част на деня преминава в несвързани с професията дейности, установи неотдавна проучване на Центъра за креативно лидерство в Сан Диего сред професионалисти и мениджъри на средни и висши ръководни позиции.  

Много хора споделят, че са склонни да работят повече часове, за да бъдат платени по-добре, да постигнат растеж в кариерата или просто защото обичат работата си, но за повечето това се налага, тъй като не успяват да свършат задълженията си на работното място... 

Тази реалност говори само за едно - почивката никога не е била толкова необходима, колкото днес. 

„Тези високи изисквания могат да причинят психическо натоварване и депресия, което в крайна сметка има неблагоприятно отражение върху продуктивността на работното място. Взимането на отпуска е доказан механизъм за справяне с това. Той помага за намаляване на депресията и стреса и позволява на служителите да продължат да се справят с високите изисквания на професията им и да бъдат по-продуктивни, когато се върнат на работа”, казва д-р Майкъл Башур, професор по индустриална и организационна психология в университета Pompeu Fabra в Барселона. 

Вземането на отпуска ни позволява  да се „изключим” за периода на ваканцията, да се върнем на работа отпочинали и по-мотивирани отпреди. Проучванията на  Dale Carnegie показват, че хората, които почиват редовно, са по-отдадени на работата си, по-продуктивни и творчески настроени. 

„Въпросът не е дали трябва да почиваме, а как и къде“, казва Питър Хендъл, CEO на Dale Carnegie. Вижте какво съветва той лидерите, които най-често са склонни да жертват отпуската си в името на своя бизнес: 

1. Почивайте поне веднъж годишно.

2. Вземете си минимум една седмица почивка. Не разчитайте на петъците, слети с уикенда – това не може да се нарече пълноценна ваканция.

3. Опитайте се да не проверявате пощата си. Всяка една ваканция се превръща в кошмар, ако не си наложите да се откъснете от живота в офиса. Така нито почивате, нито работите. Истинска почивка е налице само ако се „изключите“ от работния процес.

4. Правете нещо, което истински обичате. Кой е най-добрият начин да изкарате ваканцията? Няма общовалиден отговор – всеки човек е различен. Каквото и да правите – пътувате, излежавате се на плажа, четете книги, спортувате и т.н. - изберете нещо, което ви доставя удоволствие. 

5. Уверете се, че вашите подчинени също ще си вземат почивка. Също като вас, вашият екип има нужда от почивка, за да постига по-добри резултати в работата. 

Лятната ваканцията е и отлична възможност да научим или пробваме нещо ново и да погледнем под друг ъгъл на собствения си напредък както в личен, така и в професионален план.

Вижте интересни идеи от популярни лидери, как да оползотворим почивните си дни: 

Помислете за бъдещето - Джим Уайтхърст, Red Hat 

В забързаното ежедневие и заети с неотложни задачи често не ни остава време да помислим за бъдещето. Възползвайте се от отпуската, за да погледнете „извън кутията“ и помислете как се виждате не след няколко месеца или години, а още по-напред – в следващите 10 години. Това може да промени днешната ви перспектива.

Дръжте очите си отворени - Ричард Брансън, Virgin Group

Отваряйте си очите за креативни идеи по време на почивката. „Някои от моите най-добри бизнес идеи са ми хрумвали по време на ваканциите или заниманията извън офиса“, споделя известният предприемач.

Завързвайте контакти - Дейв Керпен, Likeable Local

Изграждането на връзки извън офиса винаги е било важно за кариерния успех. А какъв по-добър момент от лятото и отпуската, за да се развихрите и завържете нови контакти.

Помислете за промяна в работата - Глен Келман, Redfin

Отпускате е време, в което е добре да се замислим доставя ли ни удоволствие настоящата работа и това ли е нещото, с което наистина искаме да се занимаваме.

Научете нещо ново - Бетси Коркоран, EdSurge 

Каквото и да, използвайте лятото, за да пробвате нещо ново. Запишете се на интересен курс  – по йога, чужд език, рисуване, готварство и т.н. Нищо чудно да се окаже, че сте открили истинското си призвание.

Рискувайте! - Пийт Флинт, Trulia.com

Всеки от нас е достигнал определен етап в своята кариера. Независимо дали сте в нейното начало или вече сте изграден професионалист, лятото е моментът, в който може да потърсите нова перспектива, поемайки някакъв риск, да пробвате нещо ново или да пътувате до непознато място. Отпуската е шанс да откриете ново вдъхновение или нещо, с което наистина искате да се занимавате.

Върнете се към книгите от детството - Карин Бекър, CLEAR

Опитайте се да си спомните списъка със задължителните книги, който получавахте в училище за лятото и изберете нещо за четене от него. Ще видите колко по-различни ще ви се сторят същите книги днес и колко много неща може да научите от тях.  

 

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?