Следвайте ни

Защо преяждаме по празниците и как да се ограничим?

viber icon

Празниците са време на разточителни трапези с всички сладки, шоколади, луканки и суджуци, сарми и печени меса и хората често не успяват да се спрат да се хранят. Затова немалко от нас добавят допълнителни килограми в края на годината.

Едно изследване предполага, че не просто около празниците килограмите се натрупват по-бързо, но и че те могат да са по-трудни за сваляне. Проведено е и друго изследване, за да се провери как поведението ни може да въздейства на напълняването. 

Ако се притеснявате от напълняване по празниците, осъзнаването как "разнообразието от храни" се отразява на начина ви на хранене може да ви помогне да се ограничите. Това е важно, защото колкото по-голям избор имаме, толкова повече сме склонни да изядем. 

Изследванията показват, че когато има повече от един вид храна на едно хранене или между отделните менюта, хората ядат повече.

Естествено разнообразието от храните не е присъщо само на празничните трапези. Храните с различни вкусове, аромати и цветове са изкушаващи целогодишно. Просто по празниците имаме по-голямо разнообразие от храни на едно място, а се появяват и много сезонни храни. 

Но познаването на "ефекта на разнообразието" може да даде контрол върху това, което слагаме в чиниите си. 

Например ако избирате кутия шоколадови бонбони, по-добре вземете такива с по-малко вкусове, за да не прекалите с опитването.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?