Следвайте ни

Защо млякото е бялото злато

Дузина малко известни, но любопитни факти

viber icon

 Млякото е единствената храна, която осигурява на новородените всички необходими вещества. За възрастните то е вкусно лакомство, което широко се използва в кулинарията. Всеки народ и култура имат свои традиции за употребата на този продукт. Има и някои любопитни, но малко известни факти за млякото, разказани в blog.vladec.net.

1. Всяка година в света се произвеждат над 400 млн. тона краве мляко. Всяка крава дава между 11 и 23 литра, което средно е около 90 чаши на ден. В резултат на това се получава, че една крава дава по 200 000 чаши мляко за целия си живот.

2.Козето мляко съдържа много калий, полезен за сърдечно съдовата ни система. Освен това козето мляко е изключително богато на кобалт и витамин B12, участващ в кръвообразуването и в обменните процеси. Именно от козе мляко се правят прословутите сирена рокамадур, каприно и фета.

3. Млякото на тюлените и на китовете е с най-висока масленост (около 50%), а най-безмаслено е млякото на конете и магаретата. При това не забравяйте, че кравето мляко съдържа около 83-89% вода, останалото е сухо вещество.

4. Камилското мляко наричат „бялото злато от пустинята“. То съдържа много повече витамин C от кравето мляко, но пък има много по-малко мазнини и холестерин. Много полезно за хората с диабет, защото съдържа инсулин.

5. С помощта на новите доилни апарати могат да се издоят до 100 крави за час. На ръка за същото време един фермер може да издои до 6 крави.

6. Учените смятат, че хората започнали да употребяват животинско мляко преди около 10-11 хил. години, чак след като опитомили дивите кози и овце. А преди 9000 г. на територията на днешна Турция за пръв път се заговорило за опитомяване на диви крави.

7. Магарешкото мляко също е признато като изключително полезно и здравословно. То помага при деца с млечни алергии и като заместител на кърмата. Също така и при хора с екзема, псориазис, за облекчаване на астма и респираторни проблеми при всякакви възрасти. Млякото е източник на витамин В, В12 и С, като и на хранителни вещества.

8. Млякото е известно и със своето почистващо свойство. С негова помощ може да се отървете от мастилените петна по дрехите и от потъмняванията на позлатените предмети.

9. Белтъците в кравето мляко имат свойството да се съединяват с токсините в организма. Именно заради това е препоръчително хората, работещи в химически предприятия, редовно да употребяват прясно краве мляко. Също така при отравяне се дава краве мляко за пречистване на организма.

10. По бреговете на Амазонка расте дървото Сорвейра, чийто сок много наподобява по състав млякото. За неговото добиване е необходимо да се направи разрез на ствола на дървото, като за един път може да се извлече до 4 литра “мляко”.

11. “Млечен път” е името на галактиката, в която се намира нашата Слънчева система. Според легенда идва от гръцката митология. Млечният път се появил от млякото на Хера, жената на Зевс, когато тя трябвало да закърми Херкулес и той да стане безсмъртен..

12. Първото мляко от непалския и тибетския як е розово на цвят. То е много вкусно и маслеността му е по-висока от тази на кравето мляко. Хората рядко го пият, но пък от него се прави прекрасно сирене. В Тибет млякото от як се използва в козметичната индустрия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Направо сирине

Направо сирине

17.11.2020 | 21:31

Млякото е бяло злато защото го дойм от крави Ако трябва да дойм политици администрация милиция ако да са тлъсти кат свине само извращения и изпражнения ще получим Дедо Боже хубаво се е погрижил за нас като ни е създал кравичката Ама с какъв акъл ние отглеждаме тия толупи и за ко

Отговори
0 2
Anatema

Anatema

18.11.2020 | 09:40

G L U P A K,BOG NE E SASHTESTVO - CHOVEK ZA DA BADE DYADO ! BULGARITE SA NAY-NEVEJITE NA PLANETATA PO RELIGIOZNITE VAPROSI JALKO,CHE SA BILI POD VLADEENETO NA PRAVOVERNITE I ISTINSKI VYARVASHTI OSMANLIITE-TURTSI-MUSLUMANI!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?