4020

Започва ваксинирането на бременни срещу коклюш: Джипита имунизират новородени, които не са навършили 6 седмици

Болните от коклюш продължават да нарастват, като по данни на Министерството на здравеопазването след празниците вече са близо 800, повечето от които деца. От днес започва и по-ранното ваксиниране на новородени срещу заболяването. 

Във вчерашния брой на Държавен вестник беше обнародвана промяната в имунизационния календар, според която личните лекари вече могат да имунизират бебета шест седмици след раждането.

Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано, когато бебето навърши съответно 10 и 14 седмици.

С обнародваните промени се препоръчва имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу трите заболявания за хората, родени преди 1 януари 2008 година, при които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните от 5 до 10 години.

Също така се препоръчва имунизация на жени в напреднала бременност.

"От сряда в РЗИ - Пловдив започваме поставянето на безплатна препоръчителна имунизация срещу коклюш на всички желаещи бременни жени от 27-36 гестационна седмица", съобщи д-р Таня Учорджиева, шеф на отдел "Противоепидемичен контрол" в инспекцията.

Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед и насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, от който е ясен настоящият период на бременността.

Имунизацията срещу коклюш при бременни жени в 27-36 гестационна седмица е еднократна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание с търговско наименование Boostrix, уточняват от инспекцията.

Имунизация се провежда всеки делничен ден в имунизационния кабинет на РЗИ - Пловдив, ул. „Перущица“ №1, ет. 2, каб. №19, от 9.00 до 16.00 ч. За въпроси може да се обърнете към дежурен епидемиолог от понеделник до петък на телефон: 0884 546 177 от 9.00 до 16.00 ч.

Препоръката за имунизация важи и за възрастни хора, които са в близък контакт с бебета до 1 г. Според пловдивския епидемиолог д-р Христиана Бацелова боледуват предимно неваксинираните или хора, при които е минало много време от поставянето на реваксиналната доза. Тя препоръчва в семейство, в което има новородено, всички възрастни да получат реваксинална доза, ако е минало повече време от нея.

24 заразени с магарешка кашлица в Пловдив

Три са новорегистрираните случаи на коклюш в Пловдив след празниците. Заразени са деца на възраст 7, 10 и 14 г., като всичките са със завършен имунизационен статус, съобщи д-р Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ - Пловдив. Към момента болните малчугани са без сериозни оплаквания, лекуват се вкъщи, а заболяването протича главно с кашлица. Учениците са от ОУ „Душо Хаджидеков” и от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства. Паралелките, в които те са се обучавали, са поставени под карантина до 13 май. 7-годишното дете е още в детска градина, но не я е посещавало повече от месец. Общо 24 са вече случаите на заразени в Пловдив и областта, уточни д-р Таня Учорджиева.

"Днес е потвърден още един случай на коклюш на дете в предучилищна възраст на 7 години. С него общият брой на заразените в областта става 24", уточни д-р Учорджиева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Новородени?????

Новородени?????

09.05.2024 | 10:38

Защо се правят експерименти? Залежаха ваксини ли?

Отговори
1 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?