Следвайте ни

Заместител на солта понижава кръвното налягане

viber icon

Както показа новото проучване на Института за глобално здраве, използването на заместители на солта при пациенти с хипертония може да окаже значително влияние върху понижаването на кръвното налягане, пише zdrave.to.

Изследователите установяват, че заместването на малка част от натрия в солта с калий, без да се променя вкуса, води до значително намаляване на систолното кръвно налягане при тези пациенти. Заместването на солта може да бъде ефективно и евтино за понижаване на кръвното налягане.

Изследването, проведено в някои райони на Индия, беше представено в Американския вестник за клинично хранене. Той включилон 502 участници с хипертония от седем населени места. 

Участниците  получавали обикновена сол (100% натриев хлорид) или заместител на солта (70% натриев хлорид / 30% калиев хлорид).

Основният резултат е промяна в систолното кръвно налягане след три месеца в групата, употребяваща заместел на солта. Вторичните резултати включват промени в диастолното кръвно налягане, 24-часови биомаркери на урината и самостоятелно докладван прием и удовлетворение от изследваните соли.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?