Следвайте ни

Забърдо бори коронавируса с греяна ракия с билки и мед

viber icon

Забърдо ще бори коронавируса с греяна ракия с билки и мед. По стара традиция на 14 март, когато се отбелязва Стара Марта, кукери гонят злото от селото. Забърдо чества празника  независимо дали се пада работен или почивен ден. Тази година той е в събота.

Заради коронавируса, обаче, кметът на селото Валентин Черпоков е издал заповед, с която се забранява струпването на хора и всякакви прояви. Управникът е известен с тържествата и почерпките си.

Валентин Черпоков

"Бях подготвил музика да свири, дори капарото изгоря. Исках както всяка година и почерпка за всички хора да направя, но това ще се отложи за момента, когато отмине епидемията. Искам да не допусна нито един заразен в селото с коронавирус", каза Черпоков. Затова вместо тържества и почерпки, той е решил да направи своеобразна превенция на цялото население. За целта ще използва греяна ракия с мед и билки. В казана пред кметството в събота ще врат ракия с мед, риган, мащерка и мурсалски чай, който е известен като билка на дълголетието. Жителите на селото ще могат сами да си наливат от билковата ракия с черпак от казана в пластмасови еднократни чашки.

"Няма по-мощна защита от греяната ракия и родопските билки за всякакви болежки. Родопчани сме доказали, че знаем как да оцеляваме, и то в суровите условия на планината. Имало е и преди тежки болести, но хората са ги борили с природни средства и са карали по 100 години", каза Черпоков. Нощта преди Стара Марта по традиция млади момчета, облечени като кукери, ще обиколят цялото село и ще гонят със звука на чановете злите духове. След това местните ще се пречистят и вътрешно с лековитата ракия.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай