1553

Забравете и подсладените напитки, водят до рак

Американски експерти установиха влиянието на подсладените напитки върху риска от развитие на рак. Изводите им бяха публикувани в списание Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Така че замяната на захарта с подобни продукти не е решението. 

По време на проучването от 1982 до 2016 г. учените анализираха данните на 934 000 души, които преди това не са били диагностицирани с рак. Субектите бяха запитани за техния начин на живот и диета. До края на наблюденията над 135 000 души са починали от рак. Участниците, които редовно консумират подсладени напитки, имат по-висок индекс на телесна маса (ИТМ), както и повишен риск от смърт от рак на дебелото черво, панкреаса и бъбреците.

Учените смятат, че резултатите трябва да коригират държавната политика по отношение на консумацията на подсладени напитки, за да се намали рискът от рак. През септември 2022 г. международен екип от експерти изчисли последствията за мъжете от редовната консумация на преработени храни. Такава диета увеличава вероятността от рак с 29 процента.

Отделно руският гастроентеролог Рустем Садиков, който е и кандидат на медицинските науки, разкри, че един от скритите фактори за развитието на рак е прекомерната консумация на прости въглехидрати, най-вече на сладкишите. Тортите, бисквитите и сладоледът в големи количества могат да предизвикат растеж на ракови клетки, отбеляза специалистът. При прекомерна консумация на десерти в тялото се образуват структури от крайни продукти на гликацията.

Те трудно се отстраняват от тялото и предизвикват допълнително възпаление. „Доказана е ролята на взаимодействието на крайните продукти на гликацията в развитието и прогресията на такива видове рак като рак на гърдата, меланом, хепатоцелуларен карцином, рак на панкреаса, червата и белия дроб“, каза Садиков.

За предотвратяване на рак и развитие на хипергликемия той препоръчва да преразгледате диетата си. Гликация е процес, при който има свързване на захарта с протеин или мазнина в отсъствието на ензим, който да контролира тази реакция. Тя нарушава функциите на молекулите в организма ни и уврежда колагена на кръвоносните съдове, като по този начин ни прави по-предразположени към хормонални смущения, сърдечно-съдови, мозъчни и други заболявания.

Преди време медици са посочиха факторите, които увеличават риска от импотентност. На първо място, това е бързо хранене. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?