44

Забравеният коклюш разболява все повече деца

Забравени от десетилетия инфекции атакуват Стария континент. Ръст на заразени с коклюш отбелязват страни като Великобритания и Хърватия, а в съседната Северна Македония сигнализират за рязък скок в заболеваемостта от коклюш.

Увеличаване на случаите с коклюш отбелязва и Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София.  Само от началото на годината са установени девет души с инфекцията, докато  за цялата 2023 г. те са общо 20.

Пертусис, известен още като магарешка кашлица или коклюш, е опасно инфекциозно заболяване. Причинителят му е Bordetella pertussis.

Заболяването е особено опасно и дори животозастрашаващо в кърмаческа възраст, когато може да предизвика апнеи (спиране на дишането), при които детето посинява, а сърдечната честота спада.

Предаването на инфекцията е лесно, тъй като се предава по въздушно-капков път - при кихане, кашляне и т.н. При възрастните може да не е налице класическата клинична картина и при тях заболяването да протича само с упорита кашлица. Така че те могат лесно да заразят едно неваксинирано бебе при кихане и кашляне, както и хората около себе си.

Класическата клинична картина започва с неспецифични прояви. Те включват хрема, воднист секрет, покашляне, повишена температура, отказ от храна, раздразнителност, неспокойствие. Тези прояви могат да започнат 2-3 седмици преди да се развие класическата клинична картина.

След този период започват упоритите кашлични пристъпи, по време на които детето си поема въздух и започва да кашля в продължение на 20-30 секунди, докато издиша всичкия въздух от белите дробове, и изглежда, че „се бори за въздух“. По време на този пристъп може да се появи цианоза - посиняване около устата, нокътното ложе. При по-тежка клинична картина цианозата може да е по-значителна, като обхваща не само областта около устата, но и цялото лице и крайните участъци на тялото. 

Увеличаването на случаите на коклюш и у нас коментира пред БТВ общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова, която подчерта, че поради сериозността на заболяването и високия риск при кърмачетата ваксината срещу коклюш е част от задължителния имунизационен календар. „Поставяме ваксини във втория, третия и четвъртия месец на бебето. Коклюшът влиза в шествалентната ваксина, която поставяме на бебетата, след това на година и половина се поставя петвалентна ваксина, а на 12 години - още една, която в обхвата си има коклюш.“

Ръста на забравеното заболяване  д-р Николова обяснява с това, че по време на COVID-19 се спряха дейностите по профилактика и ваксинопрофилактика, което доведе до по-нисък обхват на ваксинационно покритие на подлежащите групи. 

„И сега по време на грипната епидемия отново се спира дейността по ваксинопрофилактиката. Всичко това води до по-нисък обхват на имунизацията на децата от съответните възрастови групи, а винаги когато намалее обхватът, се увеличава заболеваемостта“, посочи още д-р Гергана Николова. Която уточни, че в нейната практика все още не се е срещала с деца, боледуващи от коклюш, но че има колеги, при които е доказано наличието на бактерията при техни пациенти.

Тя коментира и антиваксърските настроения, като каза, че за нея страхът на човека от ваксинацията е необясним. „Ако се притесняват родителите от това, което може да причини ваксината, нека се замислят какво би им причинило заболяването“, каза тя. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?