Следвайте ни

Забравени болести се връщат заради антиваксърите

viber icon

Забравени болести се завръщат заради разколебаното доверие към ваксините, сочат последните данни на Световната здравна организация. 

Разколебаването в ползата от ваксините беше определено от организацията като една от десетте най-опасни заплахи за здравето през 2019 г. 

Европейската комисия и СЗО обединяват сили, за да се борят с антиваксиналните послания. Целта е да се постигне по-голям обхват по света на ваксинацията срещу смъртоносни заболявания. 

Проучване на „Уеллкъм Тръст” включва повече от 140 хил. души в над 140 държави. В него се наблюдава особено висок брой на европейци, които не вярват на ваксините. България не прави изключение. Най-високо доверие има в азиатските страни и Африка. 

В Европа цифрите са показателни. Около 50% в източната част и малко над 60% в западната част на Стария континент показват доверие във ваксинацията. 

Интерактивна статистика на сайта на „Би Би Си” показва, че 40% от българите вярват, че ваксините са безопасни, а 57% смятат, че те са ефективни. Най-висок е процентът, които смятат, че имунизациите са важни за децата – 71%. 

От Столичната здравна инспекция предоставиха и информация за броя на родителските откази от имунизации през тази година. 

Педиатрите в София са сигнализирали, че за 8 месеца 385 деца не са били ваксинирани. През 2018 г. на 545 деца не са поставени задължителните ваксини. 

Световната тенденция влияе и на българите, призна пред bTV проф. Мира Кожухарова, бивш национален консултант по епидемиология. 

По думите ѝ у нас се засилва недоверието към ваксините. 

Тя допълни, че в Европейския съюз най-негативно е отношението в Полша, а България е на второ място. 

Педиатърът д-р Захаринка Гочева заяви, че преди 5 години отказите на родители са се брояли на пръстите на едната ѝ ръка, сега са се увеличили двойно. 

Медикът добави, че трябва над 95% от децата да бъдат имунизирани, за да няма опасност от разпространение на заболявания. 

Проф. Кожухарова заяви, че има тежки възможни последици при разболяване. Тя даде пример с морбили, като заяви, че дори след успешно лечение е възможно заболяването да доведе до неврологично усложнение след години. 

По думите на д-р Гочева диагнозата аутизъм се поставя след 3-годишна възраст и не трябва ваксините да се обвиняват за заболяването, защото етимологията на болестта е неизвестна в световен мащаб.

Източник: dnes.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?