44
Следвайте ни

За колективен имунитет вече са нужни 85% ваксинирани

viber icon

Всички водещи световни специалисти категорично споделят мнението, че в момента човечеството няма друг шанс и друго оръжие срещу COVID-19 освен ваксините, но изкореняването му чрез имунизиране изглежда по-трудно, отколкото всички очакваха. 

Една от причините е, че ваксините са несъвършени. Нови варианти намаляват тяхната ефективност, а вероятно и самият имунитет спада с времето, както сочат наблюдения от Израел. Така стратегията за формиране на колективен имунитет с 60-70% ваксинирано население се променя. Спoред професора по молекулярна вирусология в Baylor College of Medicine д-р Питър Хотез нужното покритие за колективен имунитет вече е 85%, а според главния епидемиолог на Белия дом в САЩ д-р Антони Фаучи - дори 90%.

Но достигането на подобни нива е изключително предизвикателство. Битката на Западния свят с предразсъдъците и антиваксърските настроения е повече от трудна и в много страни достигна до фаза на принуда, но дори така шепа са държавите, надхвърлили 80% имунизирани, и то на възрастното население. Имунизирането на децата пък напредва още по-трудно.

Нещата се усложняват от потенциалния проблем със спадащия имунитет и нуждата от трета доза, по който засега има различни гледни точки. Повечето от държавите с високи нива на ваксинации, които сега изживяват нова вълна заради делта, регистрират висок брой положителни проби, включително "пробиви" сред ваксинирани, но пък много по-малко тежки случаи, хоспитализации и жертви в сравнение с предходните вълни.

В уебинар на Американската асоциация за публично здраве и Националната академия по медицина на САЩ д-р Хотез отбеляза миналата седмица, че за момента решенията за трета доза, които някои държави взимат, са повече превантивен ход, чиято нужда е спорна. "Тревогите на властите не са свързани с асимптоматичните "пробиви" или леките случаи, а с това, че по-малка ефективност на ваксините срещу делта може да доведе до нов пик на хоспитализациите. Но съществува и въпросът - ако този пик не е факт, какъв е смисълът от трета доза. И не е ли по-добре тези дози в момента да отидат към Африка и части на Азия, където населението е напълно незащитено", казва той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бяха ....

Бяха ....

23.09.2021 | 19:59

70 % , сега 85% бреййй Скоро 110% . Докато не се набодем с 5-6 дози няма да мирясат . После идва Мю варианта и там с още 5-6 и станало 2045 и вече няма пандемия и нас ни няма . Ще има само някакви генно модифицирани изроди***

Отговори
2 0
Ковидчо:

Ковидчо:

23.09.2021 | 15:51

... скоро и 100 %.

Отговори
2 0
Бай Тошо

Бай Тошо

23.09.2021 | 15:50

Щом ваксините не са съвършени, значи не са ваксини тулупи!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?