Следвайте ни

Йога Лана съветва: Не се страхувай от коронавируса, дишай!

viber icon

 

Лана Петкова е преподавател по класическа йога, пилатес, метода ланетика, йогатерапевт и масажист. Докторант на ФИФ , ПУ ”Паисий Хилендарски”, Катедра “Социология и науки за човека“ 

Лана има ученици, върнали се на тренировки сред изкаран COVID-19, които й благодарят. Защото йога дава сила и философия да бъдем устойчиви при всяка ситуация. Когато си силен, трениран, дишащ и разбиращ какво се случва, имаш много по-голям шанс да оцелееш в кризисни ситуации, убедена е тя.

„Най-опасното за мен в момента е, че страхът стана легитимен. “Страхът от смъртта е присъщ дори на мъдрия “- казва Патанджали (2 в. пр.н.е.) в неговата “Йога-Сутра”, библията на йогите. Смъртта е неизбежна за всеки жив организъм, тя е предопределена. Но ако искаш да подобриш качеството си на живот, трябва да предприемеш някакви действия. С магическо хапче няма да стане.

Целта е всеки ден да мислиш авторефлексивно, да си наясно какво се случва с теб. Възпалителните, вирусни заболявания с вдигане на температура всъщност са агресия, която се натрупва в човека. Можеш да бъдеш изключително тих и възпитан и никога да не повишиш тон. Но ти отвътре вриш и кипиш, недоволен от всичко, което се случва. Казват: Добрите хора си отиват. Не, умират всички. Въпросът е как всеки от нас възприема ситуацията и какво генерира вътре в себе си. Агресията поражда единствено агресия. Тя или се връща към теб с насилие, или  като заболяване, което е агресивно към теб - автоимунно, онкозаболяване, ковид, смята Лана. 

За нея като йога терапевт е изключително интересно въздействието на коронавируса върху сетивата. Той атакува най-напред първото сетиво - обонянието, и може впоследствие да се развие към останалите четири. За шесто сетиво йога приема самия ум. Ако и съзнанието на човек попадне под атаката на вируса, може да се стигне до истинска катастрофа.

АНТИКОВИД ТЕРАПИЯ 

Тялото реагира на мислите, на емоцията. И тук идва най-големият проблем на всеки един мислещ човек. Как да се справя? Йога ти дава решение - за да се справиш, ти трябва сила. За да генерираш сила, има съвсем реални, обичайни за нас практики, казва Лана. За превенция от COVID-19 тя предлага диафрагмено (коремно) дишане. Мъжете се справят по-лесно с него, но и за жените е напълно постижимо.

В какво се състои то? Легнете по гръб и се отпуснете, поставете ръцете на корема си и си представете, че на вдишване коремната кухина заприличва на балон. Наблюдавайте движението на корема. При вдишване той се надува и разширява. При издишване пъпът потъва дълбоко. Представете си все едно трябва да закопчеете тесен панталон. Сякаш „изстисквате“ въздуха, докато издишвате. След това стегнете двата волеви сфинктера на тазовото дъно ​- ануса и половия канал. В този момент спрете да дишате. Изчакайте, но не се задъхвайте, нека следващото дишане дойде спокойно. Моментът, в който се усвоява силата, която в йога се нарича прана, се случва по време на издишването и задържането след издишването. Дишането трябва да се осъществява само през носа. Направете 9 вдишвания и издишвания, не е необходимо да са 108, какъвто е оптималният вариант. Ако вече боледувате и лежите вкъщи, изключете телевизора, спрете телефона и легнете на спокойствие. Не се давайте! Още след първите признаци на болестта, каквато и да е тя, трябва да вземем адекватни мерки. Не да се нагълтаме с хапчета, а да събудим защитните сили на организма, съветва треньорът.

Дихателните практики на класическата йога са доказано ефикасни, но е важно да ги усвоите с опитен преподавател. Потърсете Лана за индивидуален урок-консултация или се включвайте в нейните групови занимания онлайн.

РАЗРУШИТЕЛНАТА СИЛА НА ЛЪЖАТА

Кое е по-правилно - да трупаме агресията или да я извеждаме навън? Нито едно от двете. И в двата случая резултатът отново е агресия. Правилно е да я осъзнаеш, да разбереш с какво да я заместиш. Това е причинно-следственият закон, за който говори дори Айнщайн. Трябва да се научим да контролираме агресията, не да я потискаме, а това е сложно. Както е сложно да не ревнуваме, да не завиждаме, да не се гневим, да не лъжем. Ако мислим едно, говорим друго, а правим трето, разрушаваме себе си. Задайте си въпроса колко пъти в ежедневието си  мислите точно обратното на това, което казвате. Това не е безобидната лъжа, с която да замажем положението или да придобием някакви блага. Това е разрушаване на вътрешната ти структура. Клетката реагира ужасяващо на подобни състояния. Ако един ден западната наука стигне дотам - да ни покаже ясно механизма на действие на нарушаването на християнската философия, тогава ще разберем какво наистина се случва с човешкото тяло, казва Лана.

ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ЗА ДА ПРОМЕНИШ СВЕТА

Според Лана е абсурдно да се затварят залите, в които се практикуват полезни за здравето на човека дейности, които са превантивни. „Това е все едно да затвориш болница. Къде е логиката? В спортната зала идват здрави хора и ако има някаква опасност, тя е не повече, отколкото в един магазин или където и да било другаде. И ако ми казват, че магазинът за хранителни стоки е животоспасяващ и човек няма друг избор, освен да пазарува в него, не съм съгласна. Можеш да си набавиш продуктите по друг начин. Но защо затваряте залата, където хората се трудят, за да бъдат здрави. Здравето е ежедневно усилие и труд. За нас това е абсурдна, крайна ситуация, недомислие. Явно е измислено от хора, които не разбират какво се случва в една спортна зала“, предполага йога треньорът.

При взетите от държавата мерки тя предлага онлайн тренировки. „Потърсете ме в социалните мрежи, откликвам на всички възможни запитвания. Дори да нямате средства, стига да имате интернет, можем да намерим вариант как да ви помогна онлайн. Ние работим за здравето на хората. Не само за да оцелеят физически, но и да имат по-ведро отношение към ситуацията. Тук съм, за да ви внуша тази идея: Не се страхувайте, действайте“, казва Лана. 

По думите й, не е нормално един здрав, възрастен мъж да се тръшка и паникьосва. Българите се хвалят с прабългарските си корени, какви мощни мъжаги са, как ловуват, защитават семействата, родината си. Къде сте вие, смелите и силните? Какъв е този панически страх от вируса? Направете нещо, влезте в ледената вода не само на Йордановден. Влезте, за да се калявате, и не пияни до козирката, а със съзнанието, че го правите за здраве“, призовава йога треньорът.

Според нея е напълно в силите ни да дишаме, да балансираме храната, която приемаме, да спрем да се ядосваме и да се караме за дреболии. „Запазете себе си и от вашия микросвят ще се сформира нов макросоциум. Всяка една източна философия ни учи: Започни от себе си. Не можеш да промениш света, ако не си променил себе си. Помогни на този свят, бъди здрав и мислещ. Законът на живата енергия е: Подобното привлича подобно. Страхът привлича страх, той се умножава и се превръща в паника. Намери сили да му се противопоставиш“, съветва Лана. 

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?