1939

Време за плаж: Как да разберете дали имате слънчева алергия

Лятото все повече чука на вратата ни и неминуемо носи със себе си планове и организации на почивки и излежаване по плажовете. Слънцето обаче дори и наш приятел, може да е вредно за кожата ни, както и да предизвика алергия. Най-общо казано, тя се проявява със зачервени или тъмни петна, които изглеждат като слънчево изгаряне и сърбят. Получават се в следствие на реакцията на имунната ни система към ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Най-издайническите признаци са няколко. Ето за кои е добре да сме по-наблюдателни.


Сигурен знак, че имаме слънчева алергия, е, ако по кожата ни се появят петна или розовеещи подутини. Те могат да бъдат пълни с течност и дори да изглеждат като мехури.

Засегнатите участъци най-често са краката, ръцете в частта от лактите надолу, както и дланите.

Това, което специалистите са забелязали също, е, че при хората с по-светъл тон на кожата, петната имат червеникав цвят, пише  fakti.bg. При по-тъмните пък обикновено изглеждат като хиперпигментирани и са кафеникави.

Освен тези външни признаци, поривите за сърбеж също подсказват за слънчева алергия. В някои случаи обривът по кожата е придружен и от подпухнали и лющещи се участъци, дори и мехури.

Ако забележим, че след излагане на слънце кожата ни сърби, зачервява се и се повяват някои от гореизброените симптоми, то вероятно сме алергични.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?