Следвайте ни

Вредно ли е носенето на предпазна маска през лятото?

viber icon

Вредно или полезно е носенето на предпазни маски против разпространение на коронавирус през летния сезон? Мненията са спорни както сред обществото, така и сред медицинския бранш. Има хора, които продължават да ги носят на открити пространства дори след като задължителната им употреба отпадна. За други решението на Националния оперативен щаб дойде като манна небесна и те побързаха да захвърлят предпазното средство.

Допитахме се до медицинската сестра в болницата в Луковит – Невена Петкова, дали е добра идея да носим маска на улицата в топлите дни. Тя коментира, че маските предпазват само този, който е болен от коварния вирус, като ограничават възможността да зарази някой друг. На здравите организми обаче маските могат да повлияят негативно.

Маските могат да причинят на здравите хора други болести, защото се нуждаем от свеж въздух. Освен това, когато издишаме, отделяме въглероден диоксид, който отново поемаме, ако сме с маска. Липсата на чист кислород, особено в жегата, е изключително вредно.“, обяснява Невена Петкова.

Тя подчертава, че маските задържат запрашване, мръсен въздух и влага, която е инкубатор за развиване на бактерии. Оттук идва схващането, че от прекомерна употреба може да развием бактериална пневмония. Затова ако хората държат да са с маска навън, е най-добре тя да е с филтри с PPF коефициент, който се сменя на определено време или може да се дезинфекцира.

Неправилната употреба на маска е също толкова рискова, колкото и не ползването на маска. А масово хората ги носят със стърчащ нос или под брадичката.“, заключва медикът.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (1)

КИванов

КИванов

05.08.2020 | 20:09

Добро утро и много ве здраве от доц.Мангъров.Ще разболеете хората с други болести само и само да слушате световните измамници.Хората получават фалшива уверност за защита с тези маски-вирусът е с пъти по-малък от отворите на маските и си влиза свободно.Това се отнася за евтините пешкирчета с който хората се разхождат разтревожени,а и излъгани

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?