46

Вредни ли са яйцата за здравето ни?

Яйцата са основен хранителен продукт с много полезни нутриенти. Те съдържат много ценни протеини, а също и лецитин, който подпомага усвояването на мазнините. Протеините в яйцата съдържат незаменими аминокиселини, които се намират в оптимално равновесие. Биологичната стойност на яйчния жълтък е толкова висока, че той е приет за еталон и с него се сравняват протеините от друг произход.  

Безспорен факт е, че яйцата са пълноценна и полезна храна, но от години се спори доколко полезна е редовната им консумация. Според ново проучване, за което съобщава Journal JAMA, хапването на 3-4 яйца седмично повишава риска от сърдечно заболяване и фатален изход с 6 до 8%. Виновникът за тази лоша слава на яйцата се оказва холестеролът. Проучването разкрива също, че приемът на 300 мг холестерол на ден е свързано със 17% повишаване на риска от сърдечно заболяване и 18% повишаване риска от фатално усложнения на сърдечното заболяване. 

Резултатите от това проучване са в противоречие със съдържанието на Американските гайдлайни по диететика и правилно хранене от 2015 г. В тях се казва, че приемът на холестерол от яйцата не води до последствия и не са необходими ограничения в консумацията на яйца.

В новото проучване се казва точно обратното. Приемът на холестерол и яйцата като богат източник на такъв следва да бъде ограничен с оглед запазване здравето на индивида. Според учените, провеждащи новото проучване, старите гайдлайни трябва да се променят, тъй като информацията, която подават, е неправилна.

Значи ли това, че трябва да се лишаваме от една от любимите си закуски? В действителност съдържанието на холестерол в едно яйце е приблизително 190 мг. Яйцата са една от най-високо холестеролните храни, консумирани в западния тип диета. 

Новото проучване прави разбор на данните от изследванията, провеждани до момента, и определя холестерола като индивидуален и независим компонент на диетата, който има пряка връзка с развитието на сърдечни заболявания и смъртността от тях. Всичката тази противоречива информация обърква хората, твърдят водещи кардиолози. Пациентите имат нужда от точна информация, към която да се придържат. Всички тези противоречия относно храненето трябва да бъдат изчистени, а на хората да бъдат зададени точни граници, които да спазват.

В новото проучване действително се твърди, че яйцата могат да окажат негативен ефект върху коронарното ни здраве, но то не забранява изцяло консумацията на яйца. Те са основен хранителен продукт, който не трябва да се изключва от менюто, но приемът на яйца трябва да бъде умерен, не повече 2 до 3 пъти в седмицата. Ограничаването на приема на холестерол се налага най-вече при хора в риск от сърдечни заболявания или при пациенти с прекарани съдови инциденти. Наличният холестерол в яйцето се съдържа в жълтъка, което означава, че белтъците могат да се консумират по-често. 

Източник: Puls.bg

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?