Следвайте ни

Водещ специалист по кардиология съветва как да се погрижим за здравето си в жегите

viber icon

С настъпването на астрономическото лято температурите се покачиха чувствително, а най-застрашени от това са хипертониците, както и тези с мозъчно-съдова болест и сърдечно-съдови проблеми. За това информира „Марица“ проф. Федя Николов, който ръководи клиниката по кардиология в УМБАЛ „Св. Георги“. 

Той съветва болните  да не се излагат на директна слънчева светлина, както и да внимават особено с високите температури. Превенцията е проста – лекарят препоръчва на пациентите си да си стоят вкъщи и да употребяват повече течности. Употребата на алкохол не е желателна. 

От друга страна, лятото може да се отрази благоприятно на контрола на артериалното налягане, казва проф. Николов. Високите температури свалят кръвното и в някои случаи се наблюдава нужда от намаляване на лекарствата. Това се дължи на потенето и разширяването на съдовете. Не трябва да спираме лекарствата на своя глава обаче. Това трябва да се случва само и единствено след консултация с лекуващия лекар, тъй като корекциите на дозата са строго индивидуални. 

Проф. Николов споделя, че в най-топлите дни не се забелязва повишение на хоспитализираните болни може би защото хората с проблеми знаят за рисковете и се пазят. Възможни са прилошаване и припадъци, както и мозъчно-съдови инциденти. При колабиране е добре да се консултираме с лекар, а не да неглижираме случката. 

Ниското кръвно е често срещано състояние и затова е важно да бъдем добре хидратирани. Специалистът съветва да се поемат по 2-3 литра течности. Сърдечно болните обаче трябва да внимават дори с приема на вода, тъй като за тях прекалено многото течности могат да бъдат опасни.

По отношение на това какво да пием през лятото, проф. Федя Николов съветва да заложим на водата. Напомня, че много студените напитки могат да предизвикат съдов спазъм и затова също не са сред препоръчваните, макар да охлаждат. 

Със соления айрян, който е популярна рецепта за повишаване на кръвното, също трябва да се внимава, тъй като особено при хипертониците може да има обратен ефект. Здравите хора могат да са по-смели. Въпреки, че тонизира, кофеинът също може да доведе до проблеми.  

От медицинска гледна точка загубата на течности пък крие повишен риск от тромбози, информира специалистът. 

Жегите не пречат на ваксинирането, категоричен е проф. Федя Николов. Въпреки задушното време не трябва да забравяме за маските, когато е необходимо да се предпазим от коронавируса, напомня още той. 

Останалото си го знаем от миналото лято. Рецептата включва носене на шапки, светли дрехи и търсене на сенки. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кънчев

Кънчев

28.06.2021 | 15:03

Това е най прекрасният и.интелигентен професор.Пожелавам му здраве и дълъг живот.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?