49

Водата може да ни навреди

Дали от голямото си желание да водим здравословен начин на живот, или по-скоро от незнание как и кога да консумираме вода, понякога се стига до грешки, които я правят по-скоро вредна, отколкото полезна. Ето някои от тях.

Много вода наведнъж

След тренировка или дълга разходка ни идва да опустошим цяло шише с вода. Пием така, сякаш повече никога няма да имаме тази възможност. И какво лошо има в това?

На първо място - съвсем скоро ще трябва да посетим тоалетната. Ако това не ни изглежда толкова страшно, истината е, че течността просто ще премине през организма, без да има необходимото време да стигне до органите и системите, които се нуждаят от нея. И наливането става малко безсмислено...

Когато изпием голямо количество вода наведнъж, това отмива слюнката от устната кухина. А тя е много важна за храносмилателния процес. Така се стига до затруднение в обмяната на веществата и тежест.

Според лекари, не бива да приемаме повече от 90-100 милилитра вода наведнъж. Просто трябва да пием по-често.

След като сме преяли

По време на хранене - добре, не трябва да се пие вода. Но след това защо? След като сме хапнали добре, стомахът ни е на пълни обороти, за да преработи храната и да освободи полезните вещества от нея. Това става най-вече чрез стомашните сокове.

А когато изпием цяла голяма чаша вода, тези стомашни сокове се размиват, храносмилането се затруднява, а нивата на инсулин се увеличават. Най-добре да изчакаме час-два, ако можем да издържим толкова.

Студена вода

Всички посягаме към нея, особено през лятото. Не, по-добре да не го правим. Когато пием ледена вода, метаболизмът се забавя, а тялото задържа много повече течности. Така че може би именно това е причината да не сваляме килограми, въпреки че пазим диета.

Докато сме в движение

Все за някъде бързаме, ангажименти ни притискат, хапваме на крак, пием вода на крак. И колкото е вредно да приемаме храна, докато сме в движение, толкова не е полезно и да пием вода в същата ситуация.

Когато пием вода изправени или в движение, го правим по-бързо. А това, както научихме по-горе, не е никак полезно. Освен това, в изправено положение мускулите и костите не са в покой, те не могат да си набавят необходимите течности и това може да доведе до възпаления, пише Bright Side.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?