Следвайте ни

Водата е ключът към доброто здраве

В Световния ден на водата напомняме колко е важна правилната хидратация за организма

viber icon

Когато става въпрос за поддържане на перфектна форма, всички знаем колко важна е ролята на водата в този процес. Тя е основен елемент на тялото и ежедневният й прием е от съществено значение за доброто здраве. Повечето хора пият вода, когато са жадни, но според специалистите тогава вече е късно, обезводняването е започнало и тялото тревожно сигнализира, че течността е в оскъдица. Оптималният вариант е да държим бутилката близо до себе си и да пием на често по няколко глътки. Добър съвет е винаги да я оставяме на бюрото, когато работим, така я виждаме и се подсещаме, друг начин да си напомняме е да я носим в чантата по време на пътуване или разходка. Много ефективно е да имаме и една бутилка близо до леглото, в случай че ожаднеем през нощта. 

Колко вода да пием?

Приемът на достатъчно вода е не само полезен, но и е абсолютно необходим, за да имаме здраво тяло и бърз ум. Количеството зависи от възрастта, ръста, пола, теглото, и най-вече от средата, в която се намираме и от физическите натоварвания, на които сме подложени. За препоръчителна норма се смятат между 30 и 40 мл на килограм. Много хора мислят, че дехидратацията се случва само лятото, но през зимата сме склонни да изкарваме дълги периоди без вода, а дишането на студен и сух въздух кара тялото да губи значителни количества течност. Ако извършваме тежки физически натоварвания жизнените дейности са много по-интензивни, изпотяването – също. Съответно – нужно е повече вода. Тя възстановява жизнеността на организма, тъй като е най-ефективното лекарство на природата, приемът й е от съществено значение за прочистване и премахване на токсините. Ако не сте свикнали да пиете такова голямо количество, постепенно увеличавайте нейния прием, а с постоянство този положителен навик се гради лесно. Ползите от водата са многобройни, ние всички знаем, че тя ни осигурява перфектната хидратация, но често причините за това са малко размити. И дори да сме запознати защо е толкова полезна за нас, това е навик, който много хора нямат. Ето и някои основателни причини, които биха ни помогнали да приемаме повече вода всеки ден:

Водата помага срещу ежедневния стрес, на който сме подложени.

Проучванията на експертите са категорични, че една чаша вода може да направи чудеса, ако сме изнервени. Напрежение в офиса, пролетна умора, куп ангажименти, недостиг на сън – това са само малка част от причините за поява на стрес. Следващият път, когато почувствате, че лошите емоции Ви завладяват, поемете дълбоко въздух и изпийте една чаша вода. Тя подобрява дейността на нервната система и засилва притока на кислород в кръвта – дейности, които се затрудняват, след като продължително се излагаме на стрес. Водата е най-мощният детоксикатор.

Подобрява състоянието на кожата:

Ако искате да имате сияйна, здрава, мека и гладка кожа – пийте повече вода! Хидратацията е изключително важна, за да запазите еластичността и младостта й.

Изчиства токсините от организма:

Водата има особено добър ефект върху стомашно-чревния тракт, а чрез потта и урината изхвърляме токсини. На всички е известно, че бъбреците са естествен филтър на организма и правилното им функциониране е пряко обвързано с всекидневното количество изпита вода.

Как влияе хидратацията на ума?

Една от най-важните ползи от пиенето на живителната течност е подобряването функцията на мозъка. Ако приемът на вода е недостатъчен, кръвта се сгъстява, съответно мисленето се забавя. Хидратирайки се, ние повишаваме енергията, тъй като мозъкът ни е изграден предимно от вода, приемането на повече течности ни помага да се фокусираме и да бъдем по-наблюдателни. Освен това се чувстваме по-енергични. 

За здравословно отслабване увеличете приема на вода:

Водата не само, че е изключително необходима за правилното функциониране на метаболизма, но е и чудесно средство за отслабване. Тя пречиства организма и го подготвя за непосредствения прием на храна. Пиенето на малко вода вреди на правилното функциониране на органите и не води до ефективно отслабване. Тяло, което е дехидратирано има забавен метаболизъм и не може да изгаря поетите мазнини. Пиейки вода преди хранене, ще заблудим тялото и ума и ще приемем значително по-малко количество от ястието ни. 

Подобрява настроението: 

Когато тялото функционира правилно и е добре хидратирано, няма как да не се чувстваме по-щастливи.

Следете количеството на приеманата вода, но не забравяйте да се информирате и за качеството и състава на водата – напитката, която приемаме ежедневно и която се грижи за правилното функциониране на организма.  Съветът на експертите е - винаги четете етикетите и се ориентирайте каква вода е подходяща лично за вас. Най-добрият вариант е да е с неутрално pH и ниска обща минерализация. Съдържанието на минeрaли и соли в изворна вода "Бачково" отговаря на нуждите на човешкия организъм и я прави подходяща за ежедневна употреба като поддържа безценния воден баланс на цялото семейство без излишно натоварване на тялото. Доброто здраве и правилната грижа започват с пълноценната хидратация.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?