1939

Внимавайте! Това са най-опасните болести, предавани по полов път

Полово предаваните болести са често срещани и всеки ден по света се заразяват по около 1 милион души. Някои са по-сериозни от други, но общото между тях е, че почти винаги се придобиват чрез сексуален контакт. Могат да се предават и по други начини, например по кръвен път.

Днес четири от осемте най-известни венерически болести имат лек. Това са сифилис, гонорея, хламидия и трихомониаза, пише vesti.bg . Останалите четири са вирусни и не могат да бъдат излекувани. Това са хепатит Б, херпес симплекс вирус (HSV или херпес), HIV и човешки папиломен вирус (HPV).

Във всеки случай нелечимите болести могат да бъдат облекчени чрез лечение. В случаи на ХИВ и хепатит B  може да се наложи лечение с асистирана репродукция за постигане на бременност, като се сведе до минимум рискът от заразяване от негативния партньор и предаване на вируса на потомството.

Ето и кои са най-опасните полово предавани болести:

Човешки имуннодефицитен вирус (ХИВ)

Този вирус унищожава способността на организма да се защитава от инфекции, така че ранното откриване е от съществено значение. Освен това симптомите могат да се появят дълго след като е придобит, което излага носителя на повече рискове. ХИВ може да се предаде перинатално на бебето по време на бременност и раждане, както и чрез кърмене. Освен това трябва да имате предвид, че болестта може да навреди на яйчниковия резерв.

Човешки папиломавирус (HPV)

HPV е една от най-честите болести, предавани по полов път. Понякога причинява генитални брадавици, но в други случаи можете да сте носител без симптоми. Докато в някои случаи вирусът може да изчезне сам, в други може да продължи. Жени, заразени с HPV типове 16 и 18 например, са изложени на повишен риск от рак на маточната шийка. А тези, които са бременни и имат много генитални брадавици, може да се затруднят да имат вагинално раждане. Понастоящем няма доказателства, че HPV пряко засяга фертилитета на жената.

 Хламидия

Това заболяване, ако не се лекува, може да доведе до безплодие, извънматочна бременност или хронична тазова болка. При бременни жени може да причини и преждевременно раждане, както и зрителни и дихателни проблеми при бебето. Хламидията се диагностицира чрез изследване на течност от вагината или пениса и обикновено се лекува с антибиотици.

Гонорея

Подобно на хламидията, когато не се лекува навреме, тя може да причини безплодие и здравословни проблеми при майката и бебето. Симптомите са много сходни (вагинално или пенисно течение) и лечението е с антибиотици. Безплодие възниква, когато инфекцията се разпространи в репродуктивните органи и ги увреди.

 Сифилис

Това заболяване първоначално се проявява като безболезнена отворена рана, която се появява във вагината или устата, или върху кожата около ректума или гениталиите. Ако не се лекува, то може да прогресира и да стане опасно, дори да причини проблеми със сърцето и централната нервна система. Когато имате това заболяване по време на бременност и то не се лекува (обикновено с антибиотици), то може да има сериозни последици за бебето, като спонтанен аборт, смърт при или скоро след раждането, или здравословни проблеми за тези, които оцелеят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?