46

Внимавайте! Това е най-мръсният предмет в къщата ви

Този предмет е постоянно мокър, което го прави чудесно място за размножаване на бактерии.

Моят дом е моята крепост. Тази поговорка отразява най-добре защо жилището ни е територия, в която се чувстваме комфортно и защитени. Оказва се обаче, че дори и в него има опасности, за които и не подозираме и могат да навредят на здравето ни.

И колкото и да се опитваме да се защитим, понякога просто не знаем, за какво трябва да внимаваме. Професорът по клинична микробиология Филип Тиерно посочи кои вещи в дома ни са дори по-мръсни от тоалетна чиния или кошче за отпадъци.

Става въпрос за гъбите за чинии. Те са най-податливи на бактерии, което ги прави най-мръсната вещ в дома.

"Гъбата има много гънки и пукнатини, така че всеки път, когато почиствате с нея, в тези вдлъбнатини остават патогенни микроорганизми.

Хората изплакват гъбата с мисълта, че я почистват, но всъщност трябва да я дезинфекцират – обяснява д-р Филип Тиерно, професор по клинична микробиология от Ню Йорк, автор на книгата „Тайният живот на микробите“.

Всеки път, когато използвате гъба за миене на съдове, остатъците от храна се озовават в малки пукнатини, където могат да останат дълго време, позволявайки на бактериите да се развиват.

Освен това гъбата е почти винаги мокра, което я прави идеално място за развитие на опасни бактерии, които се размножават на всеки 20 минути.

Специално внимание трябва да се обърне на избърсването на дъските, на които режете месо, например пилешко, защото в този случай има по-голям шанс да се развие опасната бактерия салмонела, особено през летните месеци.

Въпреки това дори зеленчуците и плодовете не са безобидни, тъй като често съдържат бактерията ешерихия коли, която може да причини различни видове инфекции, пише Zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Хм…

Хм…

28.05.2023 | 10:36

А най-чиста е тоалетната чиния, ако и да не е за вярване.

Отговори
0 2

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?