4232

Внимавайте с нея: Как захарта влияе на мозъчната функция?

Захарта може да ви даде мигновено усещане за удовлетворение и наслада, което да ви накара да я желаете постоянно

Захарта обаче може да повлияе на мозъчната функция и на когнитивните ви умения.

Ето какво трябва да знаете за начините, по които тя афектира психичното здраве:

Захарта е утешителна храна и ви кара да се чувствате добре незабавно. Силно пристрастяващият ѝ характер обаче може да ни провокира да консумираме големи количества от нея. Честото посягане към сладки храни може да причини хронично възпаление, което може да доведе и до влошаване на способността на мозъка да обработва и запазва информация. Диетологът Каришма Шах в неотдавнашна публикация в Instagram разказва за начините, по които захарта може да повлияе на настроението и психичното ви здраве.

Тя може да ви направи уморени, раздразнителни и стресирани: Захарта може да доведе до краткотраен скок на настроението и енергията, благодарение на бързото освобождаване на допамин. Често обаче това е последвано от срив, който ви кара да се чувствате уморени, раздразнителни и по-стресирани.

Възникват промени в настроението: Редовният и голям прием на захар може да доведе до промени в настроението, тревожност и депресия, създавайки цикъл, в който търсите още захар за временно облекчение.

Възпаление и психично здраве: Прекомерната консумация на захар може да засили възпалението, което е свързано с повишен риск от депресия и други проблеми с психичното здраве.

Мозъчна мъгла: Нездравословното меню, съдържащо високо съдържание на захар може да влоши когнитивните функции, което води до трудности с паметта, фокуса и вземането на решения.

Подобни на пристрастяване симптоми: Захарта задейства центровете за възнаграждение в мозъка по начин, подобен на този при пристрастяващите вещества, което води до глад и симптоми на оттегляне, оказвайки влияние върху психичното ви състояние, цитира fakti.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Някой в Марица

Някой в Марица

21.02.2024 | 04:08

е ял много захар (мозъчна мъгла), за да ни занимава с “откритията” на незнаен “диетолог”. Знаете ли как се става диетолог? С едномесечен курс и сте готови. Даже получавате и грамота. Иначе учените, които изследват захарта, прекарват 4 до 8 години по университети, но не претендират да знаят колкото “диетолога” на Марица.

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?